НОВИНИ

Раздадоха наградите "Пожарникар на годината" - кои са отличените огнеборци

раздадоха наградите пожарникар годината отличените огнеборци
bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 18.02.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Най-добрите огнеборци, спасители и доброволци за 2020 г. получиха своите награди на кратка церемония в двора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

„Годината, която измина, бе сложна, но пожарникарите и спасителите съумяха да се справят с предизвикателствата, включително с дейностите, свързани със здравната криза. Лично се убедих в работата на екипа на комисар Николай Вълчев, при големите пожари от последното лято на територията на област Хасково. Щастлив съм, че именно той е носител на тази престижна награда“, каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски в поздрава си към отличените в конкурса „Пожарникар на годината 2020 г.“.

На награждаването присъстваха също заместник главният секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, заместник-кметът на Столична община Ангел Джоргов и председателят на Националната асоциация на доброволците в Република България д-р Ясен Цветков.

Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия.

Комплексен победител и носител на титлата пожарникар на годината стана комисар Николай Вълчев – директор на РДПБЗН-Хасково. През изминалата година той лично ръководи дейностите по погасяване на мащабните полски и горски пожари на територията на общините Свиленград, Любимец и Ивайловград. Комисар Вълчев бе награден с почетното отличие на вътрешното министерство „За доблест и заслуги“ I степен.

Колективна награда бе присъдена на младши инспектор Надеждю Агов и мл. инспектор Красимир Добранов – водолази в сектор СОД към РДПБЗН-Пловдив. На 2 май двамата успяват да освободят повреден изпускателен кран на язовир Бяла чешма и по този начин да спасят от наводнение град Павел баня.

В раздел „Пожарогасителна дейност“ наградата бе присъдена на инспектор Мартин Иванов от Седма РСПБЗН при СДПБЗН. През 2020 г. той е ръководил оперативните действия при гасенето на 45 пожара и е участвал в отработването на 17 аварийно-спасителни дейности. През декември се включва като доброволец в Клиниката по инфекциозни болести на Военномедицинска академия и дава дежурства с обща продължителност от 108 часа.

Младши инспектор Орлин Колов от РСПБЗН-Плевен спечели наградата в раздел „Спасителна дейност“. Нееднократно през изминалата година той е участвал в отстраняването на опасни предмети, използвайки специализирана алпийска техника и прилагайки своите умения.

В раздел „Контролна дейност“ наградата е присъдена на инспектор Явор Генов от РСПБЗН-Плевен. През изминалата година той упражнява ефективен контрол на новостроящи и реконструиращи се обекти. На 8 май се отзовава на съобщение за пожар, като предприема действия по евакуирането на хора от горящата сграда и лично извежда част от тях. Инспектор Йордан Дрингов от Първа РСПБЗН-Бургас е подгласник в този раздел. Той работи усърдно и целенасочено за повишаване на пожарната култура и умения на хората в поверения му участък. Участвал е в извършването на множество комплексни, контролни и тематични проверки.

Доброволното формирование към община Сатовча получи специален приз в категорията „Партньори“ за 2020 година.

В рамките на церемонията Националната асоциация на доброволците връчи три награди – на Тихомира Методиева за „Личност на 2020 г.“, на ДФ Пловдив 112, спечелило „Наградата на публиката“, и на ДФ на Столична община, обявено за „Доброволно формирование на годината“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха дентален специалист в Перник за измами на пациенти
Задържаха дентален специалист в Перник за измами на пациенти
ЦИК отказа регистрацията на 6 партии
ЦИК отказа регистрацията на 6 партии