НОВИНИ

Раздадоха наградите "Спортен Икар" за 2022 година

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:05, 15.12.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Снимка: start-photo.bg
Слушай новината

На официална церемония днес в Гранд хотел "София" бяха раздадени наградите "Спортен Икар" за 2022 година на фондация "Български спорт".

Сред специалните гости на събитието бяха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, председателят на БОК Стефка Костадинова, ректорът на НСА проф. Николай Изов, както и много легенди на българския спорт.

Носител на приза "Спортен Икар" за 2022 година стана баскетболистът Александър Везенков, а от негово име награда прие президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков заради ангажиментите на Везенков с клубния му тим Олимпиакос.

"За БФ Баскетбол тази награда е голямо признание за успеха, за трудолюбието, за упоритостта на едно наше момче, което успя да покори сърцата на много фенове както в България, така и в Гърция, в Европа също и да получи признание от всички треньори на най-добрите европейски отбори. Това се дължи главно на неговото трудолюбие, което е пословично за неговото семейство. Той дава изключителен пример на всички наши момчета и момичета, които искат да вървят по неговия път. Той им казва: "Това е възможно. Следвайте ме. От личен опит мога да кажа, че човешките качества биват възнаградени в нашия спорт рано или късно, и то добре възнаградени. Сигурен съм, че всички треньори и съотборници, с които той е играл, ще го оценят по достойнство, както ние го оценяваме. Това безспорно е голямо признание. Това е звезда, която трябва да се следва от другите. Това е пътят! Пътят, който е осветен за тях и трасиран - ако искат, а те трябва да искат. Той показва, че могат", сподели Глушков.

Сред отличените бе и европейската шампионка и бронзова медалистка от световното първенство по бокс Севда Асенова.

"Това признание и тази награда са много ценни за мен. Досега не бях получавала подобно внимание и съм изключително благодарна, че трудът ми е бил оценен по такъв начин. Да бъда на тази церемония, редом до толкова много олимпийски и световни шампиони, бе невероятна чест. Оптимист съм, че ще бъда част и от топ 10 на Спортист на годината, като разбира се очаквам да спечеля и анкетата за Най-добър спортист на Русе", коментира Асенова.

Ето и всички победители в "Спортен Икар" 2022:

Млад и талантлив спортист - Пламена Миткова (лека атлетика); специална награда на Фондацията за националния отбор по тенис за девойки до 18 години (Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова)

Пробив в световния спорт - Благой Тодев (биатлон) и Алекс Николов (волейбол)

Достойно представяне - Кирил Милов (борба, класически стил) и Севда Асенова (бокс)

Впечатляващо представяне - Стилияна Николова (художествена гимнастика) и Алберт Попов (алпийски ски)

Отбор на годината - Национален ансамбъл по художествена гимнастика (Женина Трашлиева, Радина Томова, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева и Камелия Петрова)

Спортен Икар - Александър Везенков (баскетбол).

"Спортните Икари" се връчват от 1992 година насам. Победителите в отделните категории се определят от специално жури на фондация "Български спорт".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Милков за оставането ни извън Шенген: България изгуби своето единство
Николай Милков за оставането ни извън Шенген: България изгуби своето единство
9% ДДС за книги и бебешки продукти остава постоянна мярка
9% ДДС за книги и бебешки продукти остава постоянна мярка