НОВИНИ

Разхлабват антиковид мерките у нас

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:01, 21.02.2022
Чете се за: 04:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Разхлабват антиковид мерките у нас. Изненадващо премиерът и здравните власти обявиха, че ограниченията, свързани със зеления сертификат, ще отпаднат поетапно до 20 март.

Първата стъпка ще бъде направена след броени дни. От 24 февруари клиенти и посетители на заведения, кина, театри, музеи, галерии и други обществени места ще могат да влизат без сертификат, след решение на управата на съответния обект. Сертификатът обаче остава задължителен за персонала. От четвъртък в езикови школи и центрове за обществена подкрепа ще се допускат по 12 посетители.

От 5 март, независимо от желанието на управата, зеленият сертификат отпада за клиентите. Смесването на паралелки в училищата ще бъде разрешено, а езиковите школи ще работят с неограничен брой посетители при спазване на дистанция. Пристигащите у нас обаче ще се допускат само със сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

На 20 март зеления сертификат отпада и за персонала на всички обществени места. Студентите се връщат в университетите присъствено, без сертификат.

Предвижда се зеленият сертификат да отпадне до 20 март

Почти месец след като обявиха, че зеленият сертификат у нас ще отпадне при 60% ваксинирано население и 5% заетост на интензивните легла, правителството взе ново решение.

"Някъде към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения, произлизащи от зеления сертификат и той да остане действащ, единствено в европейския регламент за пътуване", каза премиерът Кирил Петков.

Кривата на заболеваемостта върви надолу.

"За изтеклата седмица спадът в заболеваемостта е 24.8%. След 2 години ограничения, трудности, сблъскване с какви ли не проблеми, идва моментът, в който мажем да кажем, че нещата вървят към добре", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Прогнозите са, че скоро всичките пет региона, на които е разделена страната ще влязат в зелената зона, заяви премиерът Петков. Още на 24 февруари на обществени места ще може да се влиза без сертификат, ако управата им разреши.

"Държавата по време на ограничителните мерки не предостави необходимата помощ, за да може да се възстановим. Поради тази причина максимално ще се възползваме от това да нямаме зелени сертификати и да не ограничаваме достъпа до ресторанта", каза Светлана Спасова - собственик на верига заведения в Бургас.

За работещите в кина, театри, музеи и заведения зелен сертификат ще се изисква до 20 март. А от 5 март, независимо от желанието на собственика, сертификат от клиенти и посетители няма да се изисква. Променят се и правилата за влизане в страната.

"Човек притежаващ сертификат независимо дали за ваксинация, преболедуване или тест, може да влиза безпрепятствено, от която и да е страна в света, без каквито и да било ограничителни мерки в страната. Не по-важно за туристическата индустрия", каза доц. Кунчев.

След 20 март зелен сертификат у нас няма да се изисква нито от служители, нито от посетители.

До колко това решение е свързано с предстоящия протест на "Възраждане"?

"В никакъв случай не мога да кажа, че това е свързано с протеста на "Възраждане"", каза здравният министър Асена Сербезова.

От "Възраждане" съобщиха, че приветстват решението на правителството, но заявиха, че протест в сряда ще има, защото сроковете за отпадане на сертификата били незадоволителни. Здравните власти не казаха кога ще отпадне тестването на учениците и заявиха, че на този етап отпадане на на носенето на маски на закрито не се обсъжда.

Сербезова не отговори какъв процент от българите са ваксинирани срещу коронавирус към днешна дата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божинов: Нямам търпение да се завърна на "Герена" - моя дом!
Божинов: Нямам търпение да се завърна на "Герена" - моя дом!
Септември (София) посреща Левски на "Герена" за Купата
Септември (София) посреща Левски на "Герена" за Купата