НОВИНИ

Шефът на здравната комисия в НС: Ако няма риск за здравето, на 20 март ще бъдат отменени всички мерки у нас

bnt avatar logo
от БНТ
18:33, 21.02.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Здраве
Слушай новината

Решенията, които правителството взима по отношение на зеления сертификат и ограничителните мерки, стъпват върху последните данни. През последната седмица наблюдаваме намаляване на новооткритите случаи, стабилизиране и лек отлив на пациенти на интензивни легла.

Предвид ситуацията в другите страни, които предхождат като информация България, тъй като Омикрон кризата започна от Западна Европа в посока изток, смятаме, че имаме данни да предполагаме, че в следващия месец няма да имаме нужда от толкова рестриктивни мерки. Това каза в предаването "Още от деня" председателят на здравната комисия в НС д-р Антон Тонев по повод новината, че от 20 март ще бъдат премахнати зелените сертификати у нас.

Д-р Тонев уточни, че тази дата ще бъде предшествана от две други дати - 24 февруари и 5 март, в които ще има постепенно разхлабване на мерки.

Предвижда се зеленият сертификат да отпадне до 20 март

"Във всеки едни момент ще правим преценка дали тези мерки няма все пак да върнат риска за нашето здраве. При липса на такава информация, смело вървим към 20 март, когато ще бъдат отменени всички въведени мерки на територията на България", каза председателят на здравната комисия.

Решението е взето, след като е сметнато, че сме прескочили пика на Омикрон вълната и има намаляване както на случаите, така и на заплахата за живота на българските граждани

Д-р Тонев уточни, че условията за пътуване в чужбина ще са строго индивидуални в зависимост от страната, която посещаваме. Няма централно решение за отпадане на зеления сертификат.

Той прогнозира също, че ковид вероятно ще започне да се разпространява като грип.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Ериксен с две асистенции за Брентфорд в контрола с шампиона на Шотландия
Кристиан Ериксен с две асистенции за Брентфорд в контрола с шампиона на Шотландия
Истории от Чжъндзякоу: Нашите хора от олимпийския балон
Истории от Чжъндзякоу: Нашите хора от олимпийския балон