НОВИНИ

Разкриха международна престъпна група за финансови измами, действала у нас

bnt avatar logo
от БНТ
16:07, 27.01.2022
5400
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
вече задържаните компютърни измами ощетили световни фирми
Слушай новината

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за разследване на международна организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови измами, съобщават от следствието. Под ръководството ѝ е създаден международен съвместен екип за разследване между държавите Германия, Сърбия, Гърция и България.

На 26.01.2022 г. са извършени съвместни действия по разследването на територията на четирите държави с кодово наименование "Сарафи“.

В България работят 12 следователи от Следствен отдел при Специализираната прокуратура, служители на главна дирекция „Национална полиция“ при МВР, ОД на МВР-Бургас, Държавна агенция „Национална сигурност“ и представители на Европол.

У нас се извършват претърсвания и изземвания в гр. София и гр. Бургас на дружества, предоставящи счетоводни услуги и на колцентрове. Иззети са множество счетоводни документи, печати, мобилни апарати, компютърни конфигурации и електронни устройства. Разпитват се над 60 лица в качеството на свидетели.

Дейността на престъпната група се състои в мотивиране на граждани на Европейския съюз да преведат парични средства на различни търговски дружества, като се въвеждат в заблуждение, че парите им ще се използват за търговия с финансови инструменти /форекс, акции, бинарни опции, криптовалути и др./, от които ще спечелят. Реално парите на пострадалите не се използват за търговия с финансови инструменти. След това членовете на престъпната организация извършват множество финансови операции с придобитите чрез измама парични средства, с цел прикриване на произхода им и последващо облагодетелстване. Престъпната група е използвала множество интернет платформи за търговия с финансови инструменти, сред които и GlobalMarkets.

Нанесените вреди на пострадалите са в размер над 2 млн. евро. Действията по разследването продължават.

Специализираната прокуратура припомня, че на сайта на Комисията за финансов надзор, в секция "Регистри и справки", подсекция „Електронен регистър и картотека“, може да се провери дали дадено търговско дружество е лицензиран инвестиционен посредник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: До седмица започва изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия
Нинова: До седмица започва изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия
Има ли свободни интензивни легла във Варна?
Има ли свободни интензивни легла във Варна?