НОВИНИ

Разследване на БНТ: В интернет продават диви котки, забранени за отглеждане от частни лица у нас

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:35, 09.08.2023
Чете се за: 04:37 мин.
Криминално
Слушай новината

Диви котки, забранени за отглеждане от частни лица у нас, се предлагат за продажба свободно в интернет. Има и хора, които са успeли да внесат сервали или каракали, показва справка в социалните мрежи, където са обявени случаи на изгубени екземпляри.

Регистриран развъдник предлага котки от порода сервал, каракал и савана. Такава обява намерихме в интернет с посочен адрес Варна. Свързахме се с развъдника чрез елекронната поща. Оказа се, че не е в България, но продава каракал за 1500 евро. Твърди, че и преди е изпращал такива животни и всички документи са изрядни. За да финализира сделката е готов на компромис с документите.

Тук в България властите правят проблем за отглеждането на каракали. Дали ще е възможно документът да не е точно за тази порода, а за друга?

- Добре, да, възможно е.

Свързахме се с автора на друга обява. Предлага да ни достави със самолет 2-месечен каракал срещу 2000 евро. Изпраща ни и видео.

“Всички наши котенца са приятелски настроени и имат изрядни документи в съответствие с действащите разпоредби на ЕС, които са идентични с правилата на вашата страна България, така че не се притеснявайте”.

Само че повод за притеснение реално има.

МОСВ: "Видовете каракал и сервал са диви котки и вносът, придобиването, продажбата и притежанието им са забранени. Лицата, които отглеждат незаконно посочените животни се наказват с глоба от 1000 до 2000 лв, а при повтовно нарушение - от 2000 до 3000 лв. Животните подлежат на конфискация”.

"Дали става въпрос за измама във вид на това, че ще ви вземат парите и няма да изпратят никакво животно или за подвеждане - вие си плащате, те ви изпращат котето и после се оказва, че това коте трябва да бъде конфискувано, защото нямате право да го отглеждате, но и в давата случая обявата е с подвеждащо съдържание", заяви Явор Гечев - природозащитник.

Как обаче животни от тези видове се оказват в България, както е видно от обявите за изгубени каракали и сервали, които се появяват в социалните мрежи?

"Има слухове, има информация, че се издават фалшиви документи на тези животни, които ги поставят в категроията на хибридните котки, макар те да са изцяло диви. Проблем ще стане след няколко години, когато се окаже, че хора, които са си купували такива животни не могат да се справят с отглеждането им, когато се окаже, че такива животни бягат от дома си, защото това не е домашна котка, това е диво животно, проблем ще се окаже, когато има конфликти със съседи или други животни, тогава ми се струва, че нашето министерство на околната среда и водите няма да бъде готово да реагира", заяви Явор Гечев.

Според законодателството диви котки у нас могат да се отглеждат единствено в зоологически градини и спасителни центрове. Така напълно по правилата в зоопарка в Бургас живеят Цезар и Клеопатра. Експерти казват отглеждането на тези животни в домашни условия крие рискове.

"Ако бъдат раздразнени, може да бъде доста неприятно. Нямам предвид, че могат да изядат човек. Имам предвид, че могат да го надраскат, могат да го нахапят и т. н. Ноктите на сервала и на каракала са някъде между 1,5 и 3 см. С тези нокти той обикновено убива плячката си, ноктите са като бръснарски ножчета, раздират и убиват, за да може да съществува и да се храни", заяви Кръстьо Дъбов - собственик на зоопарка в Бургас.

От Министерството на околната среда и водите казаха, че нямат правомощия да упражняват директен контрол при преминаване на животни през граница. Посочват, че на пунктовете има ветеринарни лекари, които контролират потока на животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо се разписа за Ал-Насър и класира тима си за финала на турнира за Купата на арабските шампиони
Роналдо се разписа за Ал-Насър и класира тима си за финала на турнира за Купата на арабските шампиони
Незаконна сеч в гората над столичния квартал "Бояна"
Незаконна сеч в гората над столичния квартал "Бояна"