НОВИНИ

Незаконна сеч в гората над столичния квартал "Бояна"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:27, 09.08.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Зрители ни сигнализираха, че от няколко дни в гората, която граничи с природен парк "Витоша", се секат не само храсти, но и големи дървета.

Незаконната сеч в гората над "Бояна" започнала още в края на миналата седмица. Опитите на хората от района да спрат машините останали без успех. Едва след като полицаи и служители от район "Витоша" дошли на място, резачите се оттеглили.

Кметът на столичния район "Витоша" Теодор Петков обясни, че въпросната сеч в "Бояна" се извършва в три имота на частни фирми. Лично той е разписал разрешението за това, но става дума за почистване на храсти и само няколко плодни дръвчета в трите поземлени имота.

"Ние сме издали разрешение за почистване на храстовидна и издънкова растителност с диаметър до 8 см и отделно за трите имота за отсичане на плодни дървета", заяви инж. Теодор Петков, кмет район"Витоша".

Проверката показала обаче, че частните фирми са отрязали 12 дървета в повече от това, което им е било разрешено.

"Те се надвишили разрешените бройки и са секли дървета, които не са в разрешението за отсичане. Заради това имат съставен акт за незаконна сеч и подлежат на санкции", допълни Теодор Петков.

Глобата за незаконно отрязано дърво е от 1000 до 5000 лв. След като си платят санкциите фирмите ще могат да секат отново в района, но само храсти, за което от общината ще следят внимателно. Приканват и жителите на "Бояна" да помагат и да подават сигнали. Добрата новина е, че макар въпросните частни имоти да граничат с природен парк Витоша, нито едно дърво от него не е отсечено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследване на БНТ: В интернет продават диви котки, забранени за отглеждане от частни лица у нас
Разследване на БНТ: В интернет продават диви котки, забранени за отглеждане от частни лица у нас
Лейкърс ще отдадат почит на Коби Брайънт със статуя
Лейкърс ще отдадат почит на Коби Брайънт със статуя