НОВИНИ

100 дни от стачката на сценаристите в Холивуд

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:00, 09.08.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

100 дни Холивуд продължава да е в блокада заради стачката на сценаристите. През юли към тях се присъединиха и актьорите. Преговорите между двете гилдии и големите продуцентски компании са в задънена улица.

Сценаристи и актьори искат по-добро заплащане и условия, които отговарят на новата действителност в Холивуд. Недоволството е на път да провали премиери и продължения на филми и сериали, но и сериозно засяга и други индустрии.

Ако тези хора не се върнат до седмица-две, имаме проблем - това казва Том Малиан, собственик на фирма за химическо чистене в предградие на Лос Анджелис.

"Около 70% от работата при нас идва от студиата. Сега всичко е замряло. Надявам се, че ще седнат на масата и ще преговарят, защото завличат бизнеса ми, положението и на работниците ми е зле", заяви Том Малиан.

Същата е ситуацията във фирмата за наем на лимузини на Борис Сипън.

"Сега е най-зле. Всичко върви нагоре - застраховки, цени на коли. Плащаме пари за автомобили, които седят в гаража и не носят печалба", допълни Борис Сипън, собственик на компания за лимузини.

Флористи, кетъринг компании, шивашки фирми - всички са засегнати. А ежедневните протестни шествия пред големите филмови и продуцентски компании продължават.

С навлизането на стрийминг платформите филмовите дейци вече не получават хонорар за всяко излъчване на продукция с тяхно участие.

В същото време продуцентските компании печелят милиони. Актьорите са против и навлизането на изкуствения интелект в бранша.

"Мисля, че последствията ще дойдат много скоро. Производството на толкова много продукции е спряно. Хората просто няма да има какво да гледат и слушат", каза още Уилям Голдман, актьор и певец.

Филмовите студиа вече предупреждават инвеститорите си за възможни забавяния. Стачката ще се отрази и на сезона на наградите. Вече има информация, че наградите Еми за тв продукция ще бъдат пренасочени за онлайн излъчване през януари догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска делегация получи от Румъния одеждите на света Петка, ще бъдат изложени за поклонение във Велико Търново
Българска делегация получи от Румъния одеждите на света Петка, ще бъдат изложени за поклонение във Велико Търново
Младежкият национал на Италия Чезаре Казадей ще играе под наем в Лестър
Младежкият национал на Италия Чезаре Казадей ще играе под наем в Лестър