НОВИНИ

"Левицата" и "Възраждане" с акция срещу демонтирането на Паметника на Съветската армия

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
17:46, 09.08.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Паметникът на Съветската армия в София от днес се охранява от палатков лагер. Акцията е на обединение "Левицата". Вечерта пред паметника се провежда и демонстрация на "Възраждане".

След дадената зелена светлина за премахването на Паметника на Съветската армия, с което трябва да се заеме областната управа, нов дом за паметника още няма. Няма и разчет колко ще струва това. Музеят на социалистическото изкуство, където общината предлага да бъде преместен, е тесен за монумента, голям почти колкото 4-етажна сграда. В това са се убедили лично областният управител и директорът на Националната галерия.

Ярослава Бубнова, директор на Националната галерия: Разгледахме градинката се убедихме, че трябва да се направят някакви проучвания преди да се взимат тези решения. Това са огромни елементи, централната фигура е 12 метра, тя не може да се премести е така, това не е ваза за преместване.

Не е ясно и какво е техническото състояние на обекта.

Ярослава Бубнова: Първо това е бронз, достатъчно ценен материал, второ тези фигури са от дълго време на открито и със сигурност имат дефекти по себе си. Авторите на тези скулптури са най-известните български автори. Според мен би било небрежност на нашето време тези неща просто да изчезнат и да се изхвърлят.

Областният управител е изискал от общината плана за преместването на монумента, изготвен още през 90-те години. На място, за да го пазят, от Левицата издигнаха и 24-часов палатков лагер.

Мая Манолова: Да защитим паметника срещу жалката война, която десницата води в навечерието на местните избори срещу паметника и българската история, срещу хора, които нямат аргументи. В много европейски столици - Виена, Берлин, Румъния, Чехия, има паметници на Червената армия.

От "Възраждане" също направиха демонстрация в защита на паметника и са готови за 24-часови дежурства.

"Трябва да има референдум по темата, да бъдат питани софиянци. Това е част от нашата историческа памет и не трябва да става жертва на геополитиката към момента", заяви Деян Николов от "Възраждане".

Красимира Тончева, протестиращ: Ще бъдем тук до паметника по всяко време на деня и нощта. Може ли такива глупости? Това са глупости.

Столичната община пък ще обяви конкурс за това какво да има в Княжеската градина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 500 жертви в катастрофи през миналата година, от тях 29 са деца
Над 500 жертви в катастрофи през миналата година, от тях 29 са деца
Гръцката съдебна власт повдигна обвинения срещу 104-те арестувани при сблъсъци между футболни фенове на Динамо Загреб и АЕК край Атина
Гръцката съдебна власт повдигна обвинения срещу 104-те арестувани при сблъсъци между футболни фенове на Динамо Загреб и АЕК край Атина