НОВИНИ

Ердоган за зърнената сделка: Може да бъде подновена само ако Западът изпълни исканията на Русия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:45, 09.08.2023
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще отвърне на всеки руски удар в Черно море, за да гарантира, че Москва няма да продължи да доминира извън собствените си териториални води.

Изказването на Зеленски става дни, след като Киев потвърди, че успешно е поразил два кораба от руския черноморски флот.

След като преди седмици Русия обяви, че се оттегля от сделката за износ на украинско зърно Москва започна и масиран ракетен обстрел по ключови украински пристанища на Черно море и Дунав.

На този фон турският президент Ердоган, който опитва да посредничи за подновяване на зърнената сделка заяви, че споразумението може да бъде подновено само, ако Западът изпълни исканията на руската страна.

"В резултат на нашите усилия сделката беше удължавана два пъти, с което предотвратихме продоволствена криза и глад, които биха коствали живота на стотици хиляди хора. Продължават опитите ни за подновяване на споразумението, което беше прекратено нa 17 юли. В телефонния си разговор с г-н Путин миналата седмица имах възможност да чуя от първо лице какви точно са исканията и очакванията на Русия. И той, както всички ние, е загрижен за достъпа на Африка до зърнена продукция. Надявам се, че ще успеем да постигнем консенсус. Нямам никакво съмнение, че решението на кризата сега вече зависи от това дали Западните държави ще изпълнят своята част от договорката", заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево следобед, с валежи утре
Слънчево следобед, с валежи утре
Анди Мъри, Александър Зверев и Каспер Рууд потеглиха с успехи в Торонто
Анди Мъри, Александър Зверев и Каспер Рууд потеглиха с успехи в Торонто