НОВИНИ

Разследване на скандинавски медии: Русия има програма за саботаж на критична инфраструктура в Северно море

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:40, 19.04.2023
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Русия има програма за саботаж на критична инфраструктура в Северно море. Това става ясно от разследване на обществени медии в Дания, Норвегия, Швеция и Финландия. Данните са най-вече за събиране на разузнавателна информация. Кремъл отхвърли твърденията като "неоснователни". Първата част от разследването, озаглавено "Скритата война на Путин" се излъчва днес по скандинавските медии. Ето част от разкритията:

Репортажите разказват, че Русия има флотилия от кораби, които официално са рибарски траулери и изследователски плавателни съдове. Но на практика те са оборудвани със специална апаратура за подводно наблюдение и правят карти на възможните места за саботажи. Обществените медии са анализирали прихванати руски комуникационни канали, които свидетелстват за наличието на т.нар. кораби-призраци в Северно море. Те се движат с изключени предаватели, за да не разкриват местоположението си. Един от корабите, на които журналистите обръщат внимание, е "Адмирал Владимирский" - официално се смята за изследователски морски съд, но вероятно става дума за шпионски кораб, твърдят репортажите. Датски тв екип е заснел "Адмирал Владимирский" - на борда му се виждат въоръжени мъже с маски.

Журналистите са проследили няколко инцидента, сред които прекъсването на комуникационен кабел край Свлабард, Норвегия и необичайно движение на руския кораб в района на вятърни паркове край бреговете на Нидерландия и Великобритания. Според датското контраразузнаване Москва подготвя плановете за подривна дейност в случай на пълномащабен конфликт със Запада.

"Наясно сме, че и в миналото и днес Русия ни шпионира. Прави го преди всичко, за да разшири възможностите за действие - във външнополитическата сфера и в областта на сигурността. Русия шпионира, защото Москва се нуждае от информация!", заяви Андерс Хенриксен, началник на службите за сигурност и разузнаване в Дания.

Според норвежките служби програмата е много важна и се контролира от най-високите етажи в Москва. По данни на автоматичната система за идентификация на корабите, през последните 10 години най-малко 50 руски плавателни съдове са имали възможност тайно да събират информация.

Значи има повече от 50?

"Много повече. Няколкостотин. Вероятно. Тези, които вие открихте, са най-активните. Или най-видимите. Не знаем колко от останалите се използват през цялото време или само понякога, или са просто в режим на готовност". каза доц. Столе Улриксен от Норвежки университетски колеж по отбрана.

Авторите на разследването от четирите обществени медии са поискали коментар от руска страна. Отговорил е само руският посланик в Норвегия, според когото "действията на руските кораби съответстват на международното право".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 поведе на Рилски спортист в полуфиналите на баскетболното първенство за жени
Монтана 2003 поведе на Рилски спортист в полуфиналите на баскетболното първенство за жени
Изчезнаха животоспасяващи лекарства за диабет
Изчезнаха животоспасяващи лекарства за диабет