Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Разследването в Международния наказателен съд за Украйна може да отнеме години. Какви са процедурите и как работи съдът в Хага?

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
16:55, 16.03.2022
Чете се за: 10:57 мин.
Сигурност и правосъдие
киев съобщи убит руски генерал харков
Слушай новината

Международният наказателен съд е независима съдебна институция, в чиято компетентност е да съди и да наказва отделни лица за най-тежки престъпления, които засягат цялата международна общност - геноцид, престъпления против човечеството, упражняване на агресия, както и военни престъпления.

Pycия нe пpизнaвa юpиcдиĸциятa нa Международния наказателен съд. Уĸpaйнa също нe e cтpaнa пo Pимcкия cтaтyт на cъда, нo e пpиeлa юpиcдиĸциятa му пo oтнoшeниe нa вoeнни пpecтъплeния и пpecтъплeния cpeщy чoвeчecтвoтo нa нeйнa тepитopия.

САЩ осъдиха Путин като военнопрестъпник

За да започне разследване, главният прокурор на съда може да бъде сезиран от държавите-членки или Съвета за сигурност на ООН. Към службата на Карим Хан вече са се обърнали 41 държави. Обвинението може да започне разследване и по своя собствена инициатива, но трябва да получи одобрение от съдебен състав.

Главният прокурор обяви, че ще иска разрешение, за да започне разследване на ситуацията в Украйна, след предварително проучване, според което e възмoжнo на територията на страната дa ca били извъpшeни престъпления от компетентността на Международния наказателен съд. Разследващ екип е в региона и събира доказателства. На страницата на съда е отворен портал за събиране на информация във връзка със ситуацията в Украйна.

"Много хора считат, че международното право не е достатъчно авторитетно, че държавите не искат да го спазват и не се събразяват съвсем умишлено. Но това, което може да се постигне там, е доста. Най-малкото ще се поставят на разискване някои от въпросите, за които Русия не иска да се говори", смята юристът Стоян Мадин. Той е докторант по Международно публично право и директор на програмата "Български адвокати за правата на човека".

Войната в Украйна: Най-важното от деня (обновява се)

Според него е показателно, че Русия не признава компетентността на съда, а Украйна още през 2014 година е приела юрисдикцията му за определени престъпления, извършени на нейна територия. Мадин коментира, че Русия като член на Съвета за сигурност на ООН е могла да постави на обсъждане евентуални нарушения на човешките права в Източна Украйна, ако е имало такива, но не го е направила. Има твърдения за геноцид, но преди да започне войната, Русия не е повдигала въпроса пред никоя международна институция.

Русия напусна Съвета на Европа

Международният наказателен съд в Хага е създаден на 18 юли 1998 година на дипломатическа конференция в Рим с подкрепата на 120 държави. Така са доведени докрай усилия, които продължават почти един век. При учредяването три държави открито се възпротивяват срещу Римския статут – САЩ, Израел и Китай. Генералният секретар на ООН Кофи Анан определя новосъздадената институция като “подарък на надеждата”.

Според официалната страница на съда, в обхвата му на дейност са четири групи престъпления.

Първата са военни престъпления, които представляват тежки нарушения на Женевските конвенции и включват, например, използването на деца войници; убийството или изтезанието на цивилни или военнопленници; умишлено насочване на атаки срещу болници, исторически паметници или сгради, свързани с религия, образование, изкуство, наука или благотворителни цели.

Трибуналът в Хага ще разследва военни престъпления, извършени в Палестина

В Хага започна процес срещу ислямист, разрушавал културни паметници

За престъпления срещу човечеството се приемат сериозни престъпления, извършени като част от широкомащабна атака срещу цивилно население. Те включват убийство, изнасилване, лишаване от свобода, насилствено изчезване, поробване – особено на жени и деца, сексуално робство, изтезания, апартейд и депортиране.

Геноцидът се характеризира със специфичното намерение за унищожаване изцяло или частично на национална, етническа, расова или религиозна група; съзнателно налагане на условия на живот, предназначени да доведат до нейното физическо унищожаване изцяло или частично; налагане на мерки за предотвратяване на ражданията или насилствено прехвърляне на деца.

И четвъртото престъпление, което попада в правомощията на Международния наказателен съд, е агресия, при която се използва въоръжена сила от държава срещу суверенитета, целостта или независимостта на друга държава.

Преглед на работата на съда показва, че тя основно е свързана с Африка. За тази седмица например има насрочени заседания срещу лица от Централноафриканската република – за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Има и много висящи разследвания – за случаи в Уганда, Конго, Мали, Либия, Афганистан.

У нас най-известното дело на Международния наказателен съд е срещу сина на покойния либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф Ал Ислам. То е за предполагаеми престъпления срещу човечеството по време на въстанието в Либия през 2011 година. След повече от десет години, то стои на досъдебна фаза в очакване Ал Ислам да бъде предаден на съда, става ясно от сайта на институцията. Заповедта за арест е издадена на 27 юни 2011 г. Разследването е включвало и обвинения срещу Кадафи, но в тази част е било прекратено след смъртта на либийския лидер през ноември 2011 година.

В съда може да се води производство срещу всеки, който е навършил 18 години в момента на извършване на престъплението без значение от поста, който заема. Следователно държавни глави, депутати и други високопоставени длъжностни лица не могат да бъдат освободени от наказателна отговорност.

"Разследването се отваря за ситуация. Не се сочат хора, държавни глави, президенти, министри. Просто се разследва ситуацията в Украйна, ако се отвори такова дело. Нещата се движат много бавно, защото това са комплексни, големи разследвания, с много свидетели и данни. Доказателствата сега може да са всякакви - клипове, снимки, свидетелски показания, изказвания и материали в медиите", казва Стоян Мадин.

Ужасът на войната: Мъж разбра, че е загубил цялото си семейство от снимка в Туитър

За да се стигне до съдебен процес, трябва да има конкретни обвинения срещу конкретни лица. Дали и кога ще стане това обаче никой не може да прогнозира. Само разследването може да продължи с години.

"Нещата са динамични и в начален етап. Ако видим конфликта в Сирия, който продължава от 2014 година, там ситуацията не е прехвърлена към Международния наказателен съд, но има специална комисия на ООН, която събира и обезпечава доказателствата за евентуален бъдещ процес. Сирия не е страна по Римския статут, нито е декларирала, че признава юрисдикцията на съда, така че единствената възможност ситуацията там да се разследва е с решение на Съвета за сигурност на ООН. Но тъй като Русия и Китай не са съгласни, към момента това няма как да се случи", коментира Стоян Мадин.

ООН ще разследва кървавата атака срещу бежанския лагер в Сирия

На първа инстанция делата в Международния наказателен съд се разглеждат от тричленен състав, а на втора – петчленен. В институцията работят 18 съдии, които се избират от Асамблеята на страните-членки, с тайно гласуване, за мандат от 9 години.

Има и специален списък с адвокати, които могат да се явяват пред Международния наказателен съд.

В момента в съда няма български представител, след като през 2015-та година приключи мандатът на проф. Екатерина Трендафилова. В момента тя оглавява Специализирания трибунал за Косово.

Съдът може да накаже с глоба, лишаване от свобода, да разпореди да бъдат изплатени обезщетения на жертвите, но не може да постанови смъртна присъда. Максималното наказание е доживотен затвор, като то може да бъде изтърпяно в Холандия или друга държава, която заяви готовност да приеме осъдения.

Трябва да се отбележи, че Международният наказателен съд се различава от Специализираните трибунали за Бивша Югославия и Руанда, които също бяха в Хага. Неговата юрисдикция се простира неограничено в световен мащаб и може да бъде свикан по всяко време.

Международният трибунал в Хага приключи работа след почти четвърт век

Отново в Хага е и Международният съд на ООН (на справедливостта).

Съдът в Хага трябва да се произнесе за санкциите от страна на САЩ срещу Иран

Съдът в Хага забрани на Япония да ловува китове

За разлика от наказателния съд, който разглежда индивидуални престъпления, Съдът на ООН се занимава с правни спорове между отделни държави. В него също вече има дело, заведено от Уĸpaйнa cpещy Русия.

ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА

Снимките за Международния наказателен съд в Хага са от интернет страницата на институцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски пред Сената на САЩ: Имаме нужда от вас точно сега, спомнете си Пърл Харбър
Зеленски пред Сената на САЩ: Имаме нужда от вас точно сега, спомнете си Пърл Харбър
БФС заяви, че конгресът е отменен
БФС заяви, че конгресът е отменен