НОВИНИ

Трибуналът в Хага ще разследва военни престъпления, извършени в Палестина

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
11:52, 06.02.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Международният наказателен съд в Хага постанови, че има право да разследва военни престъпления, извършени в палестинските територии. Израелският премиер Нетаняху критикува решението, а палестинската страна го приветства.

Израел не е член на Международния наказателен съд и отхвърля юрисдикцията му. Еврейската държава заяви, че ще защитава всички свои граждани и военни от преследване от трибунала, който определи като "политически орган".

Със своето решение съдът накърнява правото на демократичните държави да се защитават, заяви Нетаняху.

Прокурорът към съда Фату Бенсуда смята като възможни извършители на военни престъпления както израелските въоръжени сили, така и палестинските групировки като Хамас.

Вашингтон изрази "сериозна загриженост" от решението на Международния наказателен съд да включи в юрисдикцията си и израелските военни в палестинските територии.

"Когато Международният наказателен съд разследва Израел за мними военни престъпления, това е чист антисемитизъм. Съдът, създаден да предотвратява жестокости като Холокоста срещу еврейския народ, сега е взел на прицел единствената държава на еврейския народ. Като премиер на Израел мога да ви уверя: Ще се борим с това извращение на правосъдието с цялата си сила", заяви категорично Нетаняху.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков завърши 20-ти за Световната Купа в Банное
Радослав Янков завърши 20-ти за Световната Купа в Банное
Мианмар е в интернет затъмнение
Мианмар е в интернет затъмнение