НОВИНИ

Международният наказателен съд отвори онлайн портал за информация, свързана с Украйна

В региона вече работи екип от следователи от службата на главния прокурор на съда Карим Хан

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
15:03, 15.03.2022
Чете се за: 04:10 мин.
Сигурност и правосъдие
международният наказателен съд отвори специален лайн портал информация свързана украйна
Слушай новината

Разследващият екип за Украйна е в региона и извършва дейности по събиране на доказателства вече повече от седмица. Това се казва в изявление на главния прокурор на съда Карим Хан. В началото на март Meждyнapoдният нaĸaзaтeлeн cъд в Xaгa започна paзcлeдвaнe зa предполагаеми вoeнни пpecтъплeния и пpecтъплeния cpeщy чoвeчecтвoтo, извъpшeни oт Pycия в Уĸpaйнa.

Още в първите дни на войната Хан обяви, че търси разрешение, за да започне разследване на ситуацията в Украйна, след предварително проучване, според което e възмoжнo на територията на страната дa ca били извъpшeни престъпления от компетентността на Международния наказателен съд.

До 2 март службата на главния прокурор беше сезирана с „безпрецедентен колективен призив за действие“ за ситуацията в Украйна - от 39 държави - страни по Международния наказателен съд. Впоследствие към службата на главния прокурор се обърнаха още две държави - Япония и Северна Македония.

Ужасът на войната: Мъж разбра, че е загубил цялото си семейство от снимка в Туитър

Хан призова всички, които разполагат с важна информация, да бъдат ангажирани в разследването.

„Свидетелите, оцелелите и засегнатите общности в частност трябва да имат възможност да допринасят активно за нашите разследвания. Не може да има странични наблюдатели в усилията ни да установим истината и да преследваме онези, за които се твърди, че са отговорни за международни престъпления“, се казва в изявлението на главния прокурор.

Службата е създала специален портал, чрез който всеки, който има информация, свързана със ситуацията в Украйна, може да се свърже със следователите. Платформата е достъпна на интернет страницата на съда.

След сутрешните експлозии в Киев: Двама загинали и над 35 ранени

В официално съобщение службата на главния прокурор отправя покана към всички държави - страни по Международния наказателен съд в Хага - да окажат помощ за разследването, включително чрез доброволни финансови вноски и предоставяне на национални експерти.

„Аз следя отблизо тревожното развитие на военните действия. Отбелязвам, че ако атаките са умишлено насочени срещу цивилното население, това е престъпление. Ако атаките са умишлено насочени срещу цивилни обекти: това е престъпление. Силно призовавам страните в конфликта да избягват използването на тежки експлозивни оръжия в населените райони. Няма правно оправдание, няма извинение за атаки, които са безразборни или които са непропорционални по своето въздействие върху цивилното население“, заявява Карим Хан.

Cъдът вeчe e paзcлeдвaл ĸaзycи, cвъpзaни c пoтyшaвaнeтo нa пpoeвpoпeйcĸитe пpoтecти в Kиeв пpeз 2013-2014 г., ĸaĸтo и c pycĸaтa oĸyпaция нa Kpим и Изтoчнa Уĸpaйнa пpeз 2014 г.

Уĸpaйнa нe e cтpaнa пo Pимcĸия cтaтyт нa Meждyнapoдния нaĸaзaтeлeн cъд, нo e пpиeлa юpиcдиĸциятa нa cъдa пo oтнoшeниe нa вoeнни пpecтъплeния и пpecтъплeния cpeщy чoвeчecтвoтo нa нeйнa тepитopия. Pycия нe пpизнaвa юpиcдиĸциятa нa cъдa.

В Международния съд на ООН също вече има дело, заведено от Уĸpaйнa cpeщy Pycия в Meждyнapoдния cъд нa OOH в Xaгa. За разлика от Наказателния съд, той не се занимава с индивидуални престъпления, а със спорове между отделни държави.

Войната в Украйна: Най-важното от деня (обновява се)

Снимките са от интернет страницата на Международния наказателен съд в Хага.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа затвори главния път Е-79 край Симитли
Катастрофа затвори главния път Е-79 край Симитли
Даниил Медведев: Ще се опитам да си върната първото място в света в Маями
Даниил Медведев: Ще се опитам да си върната първото място в света в Маями