НОВИНИ

"Референдум" - 59% от българите вярват, че има шанс за съставяне на експертен кабинет

дни българи събраха половин милион лева 120 генератора украйна
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 06.12.2022
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

"Референдум" - има ли изход от кризата и политическите трусове и ще се стигне ли до съставяне на правителство.

В студиото дебатираха депутатите Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната", Иван Ченчев от "БСП за България", Владислав Панев от "Демократична България" и Цончо Ганев от "Възраждане".

Кой подход има по-голям шанс да излъчи правителство е въпросът, който задават и от "Алфа рисърч" в социологическото си проучване, направено специално за предаването:

Участие на ярки политически фигури или участие на експерти с обществен авторитет?

  • Според данните от допитването 59% от анкетираните смятат, че има по-голям шанс за съставяне на правителство с участието на авторитетни експерти.
  • 28 на сто от участниците в проучването вярват, че нов кабинет е по-вероятно да има, ако в него участват политически фигури.
  • Най-малък е делът на хората, които нямат мнение по въпроса - 13% от запитаните.

Какви са вашите очаквания за икономическата ситуация в близките няколко месеца?

Съвсем други обаче са отговорите по отношение на икономическата криза - 58% от българите смятат, че тя ще се задълбочи, докато само 34% очакват подобряване на ситуацията.

Членството на България в Шенген

Депутатите в студиото коментираха казуса с Шенген и отказът на Нидерландия и Австрия да дадат зелена светлина на страната ни

"Преходът към Шенген е динамичен процес. Нидерландия на практика раздели България и Румъния от този процес. Смятам, че това се дължи на отслабната позиция на България в Европейския съюз в последните години", заяви Тома Биков.

Европа не е сляпа и вижда пробитите български граници, каза Венко Сабрутев.

"Вижда Капитан Андреево, вижда и Росенец. В последните дни стана ясно, че българската граница може да бъде премината за 50 евро. Докато нашата граница не е наша граница, няма да ни приемат в Шенген", отбеляза Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната".

Според Цончо Ганев в момента наблюдаваме поредното лицемерие на Брюксел.

"От една страна искат да влезем в еврозоната, от друга - не искат да ни пуснат в Шенген. Недопускането ни в Шенген е заради десетилетия на корупция. Ние от "Възраждане" сме категорично против влизането на България в Шенген", обясни той.

Цинично е това, което се случи по отношение на Шенген, заяви Иван Ченчев.

"Българската държава сама инициира две проверки от Европейската комисия тук. Те завършиха с положителен доклад. Нидерландия дори не искаше да погледне фактите от тези доклади. Имало е и една последна проверка, направена от австрийския посланик тук, явно не е взета под внимание", каза той.

Ченчев заяви още, че щом България е външна граница, Европейският съюз би трябвало да изпрати допълнително подкрепление.

Шенген е важен не само, за да можем да минаваме през летищата до Западна Европа без граничен контрол, отбеляза Владислав Панев.

"И за да могат нашите стоки да могат да стигат безпрепятствено, без да чакат опашки от тирове по границите. Хубаво е ние да засилим граничния си контрол и да променим правосъдната система, не заради Нидерландия и Австрия, а за наше лично удобство".

Правителството, независимо служебно или редовно, трябва да внесе адекватен бюджет за охрана на българската граница и за други кризисни мерки, заяви Иван Ченчев.

Бюджет и законодателни инициативи в парламента

До Нова година този парламент ще е приел повече нови закони, отколкото предишния за осем месеца, заяви Тома Биков. За да се внесе бюджет обаче, трябва да се знае кое мнозинство носи отговорност за него, посочи той.

Липсата на нов държавен бюджет е изключително сериозен проблем, заради него половината българи ще обеднеят, посочи Венко Сабрутев. По думите му вина за това има служебният кабинет. Иван Ченчев също критикува правителството заради орязването на социалните добавки.

Цончо Ганев коментира, че дори да не се приемат социалните мерки на БСП, през следващата година ще имаме 16 млрд. лева нов дълг.

"Служебният финансов министър от парламентарната трибуна даде много ясни и точни цифри, че е заварил един пробит бюджет, с огромни дългове и пропуснати ползи".

Венко Сабрутев опонира на Ганев и го призова да види публикуваните от финансовото министерство данни.

При липсата на ясно парламентарно мнозинство се предлагат всякакви разходи, без да има насрещни приходи - това е предизборен популизъм, заяви Владислав Панев.

Цялото предаване можете да гледате ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Българската Коледа" помага на 5-годишния Виктор, който е с рядко генетично заболяване
"Българската Коледа" помага на 5-годишния Виктор, който е с рядко генетично заболяване
От Ливърпул негодуват, че са им били отпуснати едва 1800 билета за реванша срещу Реал в ШЛ
От Ливърпул негодуват, че са им били отпуснати едва 1800 билета за реванша срещу Реал в ШЛ