Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Регионалният министър: "Оградата" по границата е временно съоръжение без решение за строеж

от БНТ
09:25, 13.11.2022
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

"Оградата" по границата с Турция, всъщност, е одобрена като временно препятстващо съоръжение, направено без документи за строеж и без издадено решение за строеж от страна на регионалното министерство или Министерство на отбраната. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Валери Симеонов ще сезира прокуратурата за безстопанственост на оградата по границата с Турция

За подобен тип съоръжения не се изисква разрешение за строеж, не се издава и разрешение за ползване. Това означава, че така наречената ограда е изградена така, че да не подлежи на контрол от страна на нито едно министерство, стана ясно от думите му.

"Има проекти за съоръжението, но те са следени единствено от областните управители, които нямат никакъв административен капацитет за строителство. Нито МРРБ, нито МО не са издали решение за строеж и в един момент обектът е бил буквално прехвърлен на областните управители да се занимават с това съоръжение. Оттук нататък предстои да бъде ясно какво е било заданието, дали е изпълнен добре проектът, защото не е ясно дали е изпълнен. Много пъти съм казвал - каквото си поръчаме, това получаваме. В случая май не сме си поръчали това, а сме си поръчали нещо повече", заяви Шишков.

Той разкритикува бившите управляващи, изградили преградното съоръжение, че не са довършили втория етап от първоначалния замисъл.

"Изграждането на това съоръжение е било неизбежно като необходимост. Въпросът е защо с него не са се занимавали министрите - на вътрешните работи, на отбраната или на регионалното развитие и благоустройството. Ще ви дам пример - с интерконектора, ако се занимаваха областните управители - те много помогнаха, но нямаше да успеят да го въведат в експлоатация. Същото е и с оградата", заяви Шишков.

Той коментира, че не се притеснява от обвинения в безстопанственост.

Валери Симеонов ще сезира прокуратурата за безстопанственост на оградата по границата с Турция

Според Шишков отговорност трябва да се търси от хората, които са направили така съоръжението, че то да не подлежи на контрол от съответните институции.

В "Денят започва с Георги Любенов" регионалният министър арх. Иван Шишков коментира и избора на място за строеж на Национална детска болница в столичния квартал "Овча купел". Той определи мястото като изключително удобно за целта - с добър достъп и достатъчно пространство за изграждане на лечебно заведение. Той изрази надежда, че до завършването на детската болница в "Овча купел" ще е приключил и ремонта на Околовръстния път там.

"Ще правим болница, а не поликлиника. Ако е поликлиника, ще я правим така, че да е удобна за нечий квартал. Като правим болница, тя трябва да е на място с добри транспортни връзки и да е извън центъра на града. Трябва да я направим така, че да е достъпна не само на софиянци, а да има удобен превоз до нея и за хора от други части на страната. За мен това е най-удобното място, защото пространството е голямо и ще може да се построи болница без ремонти на вече съществуващи постройки", коментира той.

Приоритет при строителството на пътища са тунелът под прохода Петрохан и връзката с Прохода на Републиката, която трябва да свърже Русе с Маказа, заяви още Шишков.

"В България си говорим за магистралите изток-запад, но връзките север-юг са много важни. Те правят истинската свързаност между Северна и Южна България. Изоставането икономически на Северна България няма да се реши със завършването на АМ "Хемус", а когато бъдат направени тези връзки. Те имат и геополитическо значение", заяви Шишков.

В момента е възложен ОВОС на проекта за тунел под Петрохан.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джейсън Тейтъм с "дабъл-дабъл" и 43 точки при успеха на Бостън над Детройт
Джейсън Тейтъм с "дабъл-дабъл" и 43 точки при успеха на Бостън над Детройт
Атлетико Мадрид и Виляреал потеглиха с победи в турнира за Купата на Краля
Атлетико Мадрид и Виляреал потеглиха с победи в турнира за Купата на Краля