Регистрираните земеделци, чиито площи са наводнени, могат да подадат заявление за обследване

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
14:08, 12.01.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
регистрираните земеделци чиито площи наводнени подадат заявление обследване
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Регистрираните земеделски производители, чиито площи са пострадали от проливните дъждове (включително от преливане на язовири, скъсани диги и други подобни), могат да подадат заявление за обследване при настъпили неблагоприятни събития. На база на издадения протокол от обследването производителите могат да получат обезщетение за нанесените щети.

При настъпило неблагоприятно климатично събитие, в срок до 10 работни дни от възникването му, всеки земеделски стопанин може да подаде писмено заявление за извършване на наблюдение на площите, засети със земеделски култури. Заявленията се подават в Общинските служби по земеделие по местонахождение на имотите.

Обследванията на засегнатите площи се извършват от постоянно действащи експертни комисии, които са назначени със заповед на директорите на Областните дирекции „Земеделие“. След проведеното обследване комисиите издават констативни или обикновени протоколи в зависимост от степента на щетата.

Експертните комисии към Общинските служби по земеделие ще могат да обследват земеделските площи веднага, след като метеорологичната обстановка го позволява и водата от площите се е оттекла.

На електронните страници на всички Областни дирекции „Земеделие“ в страната има посочени телефони за контакт при допълнителни въпроси.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев с нова победа в Анталия
Адриан Андреев с нова победа в Анталия
Димитър Бербатов става треньор в Етър
Димитър Бербатов става треньор в Етър