НОВИНИ

Рекорд на парите, които емигрантите изпращат на роднините си у нас

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:02, 25.07.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Рекорд на парите, които емигрантите изпращат на роднините си у нас - за първи път в българската икономика от чужбина на ден са се вливали по близо 5.9 милиона евро. Данните са на БНБ за месец май, и те ясно показват, че гастарбайтерите продължават да са най-големият инвеститор. У нас за месец са влезли малко над 181 милиона евро, което подобрява предишния рекорд. Така изглежда, че спадът, отбелязан през Ковид кризата на парите на българите зад граница, е преодолян.

1.3 милиарда евро са изпратили за миналата година у нас българите, работещи в чужбина. Очаква се до края на тази сумата да е още по-голяма, а най-много са парите от Германия, Съединените щати, Испания и Великобритания. Така някои българи разчитат на завършилите в чужбина деца за малки суми - пари за черни дни.

"В Лондон. 10 години вече. Там завърши образование. За какво може - нали знаете, пенсията не стига", сподели мъж, живеещ в Англия.

Близо 2 милиона са домакинствата у нас, които разчитат на помощта от чужбина. Парите отиват най-вече за покриване на кредити, лекарства и лечение, както и битови нужди.

Според Евростат България е сред най-зависимите в Европейския съюз от емигрантските пари.

"Пари, които най-често влизат директно в потреблението. Техният размер от 3-3.5 милиарда лева на година се равнява на 3%, а като приложим и мултиплициращия им ефект, на около 4-5% от БВП на страната се генерира от такива входящи от чужбина парични потоци", обясни Николай Ваньов, финансов анализатор.

БНБ отчита в статистиката си само преводите по банков път, през Финтекс компании и други фирми за парични услуги. Но между 25 и 40 процента от парите пристигат у нас по други, неофициални пътища - на ръка.

"Докато имаме ръст на доходите в чужбина и повече нужда на хората, които са тук и зависят от тези доходи, ще виждаме ръст на трансферите от чужбина към България. Аз лично очаквам този показател - на хората, които работят в чужбина и парите, които пращат, да продължи да изпреварва преките чуждестранни инвестиции поне в обозримо бъдеще", заяви Николай Ваньов, финансов анализатор.

За първи път обаче вече има и друга тенденция - увеличават се и преводите от България към чужбина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой ще поеме разследването на взривените складове край Елин Пелин?
Кой ще поеме разследването на взривените складове край Елин Пелин?
"Пирогов" и останалите медицински заведения са в готовност за приемане на още ранени след взрива край Елин Пелин
"Пирогов" и останалите медицински заведения са в готовност за приемане на още ранени след взрива край Елин Пелин