НОВИНИ

Заради човешка грешка два влака щяха да се сблъскат челно

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
18:20, 25.07.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Нови детайли за инцидента, при който два пътнически влака щяха да се сблъскат челно. Човешка грешка е причината да застанат един срещу друг на релсите. Вчера ви показахме как влакът от Варна за София и този от столицата за Видин се оказали на една и съща линия в района на гара Реброво вечерта на 23 юли.

Според Министерството на транспорта опасност двете композиции да се ударят не е имало, а причината да са на една и съща линия е ремонт. На същата линия, но няколко часа по-късно, вагон от нощния влак за морето дерайлира.

Композициите от Варна за София и от София за Видин по план е трябвало да се разминат на гара Своге. Ръководителят на движението допуска грешка и пропуска машината към столицата, без влакът от София да е пристигнал. Така двете композиции се засичат от двете страни на следващата гара - Реброво.

"Дежурният ръководител, който е в гара Своге, се заблуждава и изпраща влак 2614 към гара Реброво, който достига също до входния сигнал на гара Реброво. Няма никаква опасност за удар на двата влака, тъй като те са на двата входни сигнала на гарата", категоричен е Бисер Минчев, зам.-министър на транспорта и съобщенията.

И тъй като двата входни сигнала са червени, влаковете спират на един километър един от друг преди да влязат в гара Реброво. В момента там тече ремонт и има само един работещ коловоз. Затова машината посока София се налага да се върне 10 километра назад до гарата в Своге, където става и разминаването на влаковете.

"Влакът тръгна на заден ход, аз специално погледнах през прозореца, защото не вярвах, че може да се случи нещо такова. Наистина локомотивът си беше отпред и караше на заден ход - може би 4-5 вагона, доста дълъг влак. И така ни върна до Своге. Искам да изкажа благодарност и на машинистите, които успяха да излязат от ситуацията и нямаше поражения и жертви", каза Светла Гогова, очевидец от влака Варна-София.

От НКЖИ коментираха за БНТ, че извършват проверка, а наказания ще има, след като се докажат причините за ситуацията. Между гарите Курило, Реброво и Своге има и автономна система за управление на движението на влаковете, която също е работела, успокоиха от министерството.

"В гара Реброво има осигурителна техника, която осъществява зависимостта между стрелки и сигнали и тя е работеща, не е изолирана заради ремонта", обобщи Бисер Минчев, зам.-министър на транспорта и съобщенията.

"Железниците са абсолютно безопасни, да така е, има доста какво да се работи върху модернизацията на железопътния транспорт, но все пак трябва да си казваме истината, че този транспорт е доста, доста занемарен назад в годините", подчерта Георги Гвоздейков, министър на транспорта.

Транспортният министър коментира и отказа на полската компания от договора за доставка на нови влакове, обществена поръчка, финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Този договор вече не е факт, което не е никаква драма, продължаваме напред, другите процедури вървят. Имаме и увереност от компаниите, които участват в процедурите, че имат интерес към производството на двуетажни влакове, така че Министерсто на транспорта полага всички усилия тази инвестиция да бъде реалност за българските граждани", заяви Георги Гвоздейков, министър на транспорта.

Очаква се договорът да премине към втората класирана компания, която също е полска и е известна у нас с доставката на трамваи за столицата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем задържани по подозрение в подготовка на атентат на Игрите в Париж
Седем задържани по подозрение в подготовка на атентат на Игрите в Париж