НОВИНИ

След по-малко от два месеца работа: Депутатите се скараха кога да почиват

Николай Минков
от Николай Минков
18:30, 25.07.2024
Чете се за: 07:17 мин.
У нас
Слушай новината

Утре Конституционният съд ще разгледа делото за промените в Основния закон, които бяха направени от 49-тото Народно събрание - те са свързани със служебното правителство и кръга от лица, които могат да заемат поста служебен премиер и съдебната реформа. В същото заседание магистратите планират да разгледат делото за механизма за разследване на главния прокурор.

Най-вероятно само 24 ще са работните дни на 50-ия парламент. Това ще се случи, ако депутатите излязат в лятна ваканция на 9 август. Темата "ваканция" беше основна в днешния парламентарен ден и предизвика бурни спорове трябва ли парламентът да почива и от кога. ИТН и БСП внесоха проект за решение ваканцията да бъде отменена.

Дали 50-ия парламент ще има само 254 работни дни и ще излезе в лятна ваканция, готви ли се бавене на трети мандат.

Денят започна със скандал на председателския съвет дали да почива Народното събрание.

Против се обявиха от ИТН и БСП с аргумента, че има важни законопроекти, които не търпят отлагане. "За" почивката се обявиха от ГЕРБ, ДПС и Възраждане.

Според Борисов и Пеевски този парламент е доказал, че не може да произвежда закони, а изборите са безалтернатива.

"Когато човек иска да си гледа работата, може да си я гледа. Този парламент вече става месец и половина не произвежда нищо, освен да ползва безплатната ви възможност да се изявява по медиите. И нищо няма да произведе повече", каза Бойко Борисов.

"Работи ли според вас? Какво произвежда? Защото всички само се карат, както виждате за това време да вървим на избори. Надявам се в понеделник да си изпълни конституцията мистър Кеш, да даде третия мандат. Която и от парти го вземе, да не го държи, защото чувам някакви планове двете партии, които имат шанс уж да го вземат, тук да въртят някакви номера. Трябва да го върнат, мнозинство няма и да вървим на избори", заяви Делян Пеевски- председател на ДПС.

От БПС заявиха, че ще подходят държавнически, ако третия мандат отиде при тях.

"Ще положим всички усилия в рамките на разумното да обсъдим тези приоритети за развитие на страната и ако стигнем до пресечна точка, да предложи кабинет, който да бъде експертен кабинет, кабинет на националното спасение", каза Борислав Гуцанов - председател на ПГ на БСП за България.

"Но ако не се получи третия мандат, тогава ще искат и септември да излязат в предизборна кампания, въпреки че според Конституцията трябва да се работи и тогава. И в момента имате едно Народно събрание, което реално месец и половина нищо не прави, тъй като ГЕРБ бавиха вкарването на комисиите, за да започне Народното събрание да работи по закони. Сега вече имаме комисии. И понеже комисиите може да започнат да работят, има над 60 законопроекта да внесат, искат да прекратят Народното събрание и 2 месеца депутатите да се развяват. Едните са си направили най-вероятно за море резервации, взели са си билети. За разлика от българите, едва ли ще ходят на Арапя, а ще ходят на по-луксозни местенца. А след това и септември искат да се появим тука, изборите ако са около октомври, представете си каква ваканция си правят за нищо. За това да сме седяли тук едни месец", обясни Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН.

Възраждане обвиниха ИТН и БСП в съглашателство с ГЕРБ и ДПС.

"Когато парламентът е изпразнен от съдържанието, когато има провалени два мандата и предстои трети, в който разбираме, че партиите, които биха могли да получат мандата ще водят разговори с ГЕРБ и ДПС и ще искат да управляват заедно с тях, ние не смятаме че имаме място в парламента", коментира Цончо Ганев- зам.-председател на Възраждане.

Пеевски атакува отново ПП-ДБ и обяви, че дава на прокуратурата записите с гласове на знакови лица от коалицията.

"Сериалът, който тук прожектираха за сметка на народа ПП-ДБ, е по скандален и от наркосериала, но тук не става дума за наркотици, а за цигари. Кешът е същият. Утре ще внеса, защото се забравиха записите от медиите за кешовете. Законни или незаконни обаждания на Кирил Петков, Асен Василев, Денков и всички от тези записи и тази група. Защо никой не говори за тях? Къде е прокуратурата", попита Пеевски.

"Да праща каквото си иска, няма никакъв проблем прокуратурата да се произнесе, но Делян Пеевски е минало свършено. Аз предлагам да говорим за бъдещето и как всъщност държавата може да тръгне напред, как да се продължи икономическият модел, с който видяхме, че доходите, икономиката дръпна. Бизнесът дръпна", заяви Асен Василев- съпредседател на ПП-ДБ.

А независимите депутати от ДПС обвиниха служебния премиер, че по поръчка на Пеевски е сменил областните управители на Кърджали и Смолян по-малко от месец от назначаването им.

"Вчера служебният премиер Главчев прояви явни признаци на зависимости и открито се включи в битката на Певски срещу ДПС. Решението за смяна на областните управители на Кърджали Ремси Мурад и на Смолян Римен Пехливанов по малко от месец, след като бяха назначени говори именно за това, за лична вендета, а не за държавническо поведение", каза Тимур Халилов- независим депутат, ДПС.

От правителствената информационна служба отговориха , че служебният кабинет спазва Конституцията и не участва във вътрешнопартийни въпроси на която и да е политическа сила.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради човешка грешка два влака щяха да се сблъскат челно
Заради човешка грешка два влака щяха да се сблъскат челно