НОВИНИ

Рекорден брой починали и заразени. Ще се стигне ли до локдаун?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:00, 26.10.2021
7844
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Рекорден брой починали и заразени от началото на епидемията отчитаме днес. Изключително сложна става ситуацията в болниците. Хоспитализираните вече надминаха 7000.

При изчерпване на реанимационните ковид легла ще се наложи локдаун, това обяви президентът Румен Радев, който се срещна със спешни медици.

Рекорден брой починали от ковид за последното денонощие - 243-ма души. Над 234-ма от починалите са били неваксинирани.

Досега първи декември миналата година беше най-черният ден - с 221 души загубили живота си.

Почти 6000 са заразени през последното денонощие, според данните на Единия информационен портал. Това също е рекорд за страната ни - досега най-висок брой имаше на 31 март - 5176 заразени.

До дни ще счупим още един рекорд - броят на активните носители на вируса - почти 83 000 към днешна дата. Декември миналата година сме достигнали малко над 95 000.

Усложнява се ситуацията и в столицата - днес регистрираме най-високият брой заразени досега - 1735. Ноември миналата година, когато линейките обикаляха болниците и се чакаше с часове - рекордът беше 1619.

Болниците са изключително натоварени - все по-трудно става да се намери свободно болнично легло.

Едно свободно реанимационно легло имаше тази сутрин в "Александровска болница". В болницата в Ловеч всички шест интензивни места са заети. Именно невъзможността да се лекуват пациенти в тежко състояние ще наложи принудително да се въведе локдаун.

"Там, където пише интензивно отделение брой места свети червено и вече в много от болниците надписът е няма свободни легла. Ако се стигне до изчерпване на тези реанимационни легла какво да правим, да оставим хората да измират? Това ли да направим?", каза президентът Радев.

Д-р Колева е кардиолог, но повече от година работи в ковид отделение. Разказва ни как, за да не връщат хора, слагат допълнителни кушетки в стаите. "Нашето отделение и всички други вече са запълнени", казва тя.

Броят на регистрираните заразени само този месец е над 75 000. Това означава, че тепърва хората с нужда от болнично лечение ще се увеличават драстично. И сега здравната система вече изглежда претоварена.

"В момента ситуацията е изключително тежка, тъй като броят на новозаразените главоломно се увеличава и приемът на нови пациенти е изключително затруднен и се превръща в едно истинско изпитание както за тях, така и за нас", каза д-р Дафинка Колева - лекар в ковид отделение в УМБАЛ "Св. Анна".

Във Военномедицинска академия преструктурират шест клиники в ковид зони, в ИСУЛ също се готвят за вълна от пациенти и преобразуват отделения.

При предишната вълна в началото на април са били заети рекордният брой от 813 реанимационни легла. Сега само за седмица скочихме от 500 на 600 заети легла и очакванията са този процес да се ускори.

От събота до днес почти три хиляди пациенти са настанени в болница.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров потвърди, че ако не се спазват настоящите мерките, ще се стигне до национално затваряне.

По думите му и сега сме в т.нар. локдаун, като се дава възможност на стопанските предприятия да работят със зелен сертификат. Кацаров допълни, че не се следят конкретни цифри като заболеваемост, а се следи цялостната ситуация в страната. Министърът заяви, че ситуацията с леглата е критична. Вижте повече във видеото

По-рано днес стана ясно, че Българският лекарски съюз сезира прокуратурата и ДАНС заради съмнения за нарушения от страна на управителя на здравната каса по прилагането на няколко закона.

БЛС сезира Прокуратурата и ДАНС за незаконосъобразни действия от страна на НЗОК

Репортери: Мая Димитрова, Цанка Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заснеха личен лекар от София да продава фалшив сертификат срещу 110 лв.
Заснеха личен лекар от София да продава фалшив сертификат срещу 110 лв.
От първо лице: Репортерите на БНТ, които 24/7 отразяваха сагата с кораба "Вера Су"
От първо лице: Репортерите на БНТ, които 24/7 отразяваха сагата с кораба "Вера Су"