НОВИНИ

Рекорден брой участници пристигат в София за 11-ото издание на турнира по олимпийско таекуондо "Рамус София Оупън"

Надпреварата ще се проведе този уикенд в столичната "Асикс Арена" (16-17 март), като в нея ще се включат над 1400 състезатели от 200 клуба, които са представители на над 25 страни

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
09:34, 13.03.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

11-ото издание на международния турнир по олимпийско таекуондо "Рамус София Оупън" и тази година предизвика огромен интерес, като рекорден брой участници - 1400 от 200 клуба от над 25 държави ще се включат в надпреварата в столичната "Асикс Арена" на 16 и 17 март (събота и неделя).

"Много съм щастлив, че продължавам да правя това, което започнах през 2013 година. Това състезание се наложи като едно от най-силните не само на Балканите, не само в Европа, но и в света. Тази година ще имаме над 1400 състезатели от 25 държави, което е рекорд за нас. Надпреварата ще бъде три в едно, защото ще имаме три направления - открит турнир за деца, кадети, юноши, мъже и жени", заяви организаторът на турнира Димитър Михайлов.

"Ще има турнир с ранг Е2, в който състезателите във възраст юноши и кадети получават точки за европейската ранглиста. Това ще им е от полза, защото ако участват на състезания, организирани от Европейския таекуондо съюз, какъвто е "Рамус София Оупън", те ще бъдат поставени. Същото ще важи и за участието им на Европейските първенства, което е важно. Към момента спарингът е олимпийската версия на таекуондо, но ние се стараем да популяризираме и дисциплината пумсе (форми), защото състезателите, които практикуват тази дисциплина имат нужда от изяви", допълни вицепрезидентът на Българската федерация по олимпийско таекуондо.

Михайлов уточни още, че надпреварата в "Асикс Арена" ще бъде излъчена онлайн, но в същото време призова повече хора да изгледат на живо в битките в залата, обещавайки истински спортен празник с вход свободен за феновете.

"Ще има живо излъчване на състезанието на всяко от десетте полета. Така всички привърженици на спорта ще могат да наблюдават надпреварата онлайн, ако нямат възможност да присъстват в залата. Аз ги каня да дойдат и да присъстват на този спортен празник, входът ще бъде свободен за всички. Стараем се да поддържаме високото ниво на организация затова и тази година ще заложим на електронната екипировка, която беше използвана на олимпийските игри в Токио. Постарали сме се да имаме най-добрите условия за всички състезатели, треньори, съдии и ръководители на делегациите", коментира президентът на ТК Рамус.

През тази година турнирът „Рамус София Оупън“ съвпада с провеждането на едно от най-големите състезания "Белгия Оупън", но въпреки това вицепрезидентът на БФ Таекуондо очаква да има много сериозна конкуренция в София.

"При нас също очаквам да има много сериозна конкуренция при юношите и при кадетите, защото ще участват най-добрите състезатели в света в тези възрасти. Аз вярвам, че това е начин да популяризираме този спорт. Това е начин да развиваме масов спорт, от които да излязат бъдещите шампиони", завърши Димитър Михайлов.

Официалното откриване на 11-ото издание на "Рамус София Оупън" е в събота (16 март) от 13.00 часа в "Асикс Арена".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правната комисия разглежда предложението за увеличаване на служителите в "Гранична полиция"
Правната комисия разглежда предложението за увеличаване на служителите в "Гранична полиция"
Кампания на БНТ съвместно с "Даряваш кръв, даряваш живот" показва нуждата от кръводаряването
Кампания на БНТ съвместно с "Даряваш кръв, даряваш живот" показва нуждата от кръводаряването