НОВИНИ

Ресторантьорите излязоха на мирен протест с искане да отворят от 1 февруари

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:14, 27.01.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева/БНТ
Слушай новината

Собственици и служители на затворени заведения протестираха пред Министерския съвет с настояване да отворят от 1 февруари. Вчера част от представителите на бранша се договориха със здравния министър Костадин Ангелов, ресторантите да започнат работа на 1 март, а нощните заведения, ако позволява епидемичната обстановка, от 15 март.

Ресторантьорите не искат да чакат, а да отворят месец по-рано от датата, която вчера техни колеги от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация договориха с министър Ангелов, т.е. да отворят от 1 февруари. Освен това те настояват и да им бъдат изплатени всички помощи и компенсации, които им бяха обещани със затварянето на заведенията. Вчера здравният министър Костадин Ангелов се ангажира, че това ще стане до края на януари, тоест до края на тази седмица

Под мотото "Марш към свободата", ресторантьори от различни градове се събраха на протеста, организиран от асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Те не искат да бъдат повече затворени, а мотивите им са, че ресторантите не са опасни и не са причина за разпространението на коронавируса.

"Помощи така или иначе не съм получил, откакто започна пандемията. Дават се едни празни обещания и всеки път срокът се променя след 20 дни и след още 20 дни", коментира ресторантьор.

"Нямам пари, нямам с какво да живея.Те обещаха много неща, нищо не се случва обаче", допълни друг.

"По принцип трябва всички да сме заедно - няма нощни, няма дневни. Навсякъде работят хора, плащат сметки, изхранват семейства. Защо министерството, например, не затвориха за три месеца и никой да не работи, да не взимат заплати, да не взимат нищо, как ще се чувстват", заяви един от протестиращите.

Ресторантьорите все още не са решили дали ще отворят масово от 1 февруари в противоречие на заповедта на здравния министър, както направиха колегите им от Чехия и Италия.

"След днешния протест ще седнем и ще решим дали това ще се случи и най-вероятно, ако не ни отворят от първи февруари, най-вероятно повечето колеги ще отворят сами", заяви председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

От Сдружението на заведенията поискаха оставката на Костадин Ангелов

Протестиращите поискаха оставката на здравния министър, защото по думите им "води война" с тях. Иначе протестът протече мирно, без инциденти и провокации.

Ресторантьори разпространиха видео на зам.-председателя на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Според тях той им показвал среден пръст. От централата на НФСБ заявиха, че наистина се е показал на прозореца на Народното събрание, но не е правил неприлични жестове и че подкрепя исканията на ресторантьорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Шанел" заложиха на черни и пастелни цветове на Седмицата на модата в Париж
"Шанел" заложиха на черни и пастелни цветове на Седмицата на модата в Париж
Села в Хасковско вече 20 часа са без ток
Села в Хасковско вече 20 часа са без ток