НОВИНИ

Росен Барчовски: Александър Везенков ще успее в НБА защото има страхотни качества

росен барчовски всичко зависи процента нас
Снимка: БФ Баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 01.07.2023
Чете се за: 05:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на националния отбор по баскетбол за мъже Росен Барчовски заяви, че е щастлив от избора на Александър Везенков да приеме предизвикателството на Националната баскетболна асоциация (НБА) и да се насочи към Сакраменто Кингс.

Спортист номер 1 на България Александър Везенков прие офертата на тима от НБА по-рано днес и ще стане едва вторият българин, играл в лигата след Георги Глушков.

"НБА е изключително нещо, така че аз съм много щастлив. Имах някакво малко притеснение, че няма да стане, но сега съм много доволен", коментира Росен Барчовски в интервю за БТА.

"Изборът му е бил много труден, изключително труден. Трябва да направиш избор от едно място, където те боготворят като се започне от собствениците, старши треньора, който ти е като баща, съотборници, публика, която е от най-великите в Европа. Изобщо място, където се чувства перфектно и е лидер, и отборът му играе за първо място, а и със солидно заплащане. Сега това трябва да го напуснеш и да го смениш с една лига, където конкуренцията е зверска и там ще бъде с хора, много от които няма да са чували за Евролигата и че е Най-полезен играч на Евролигата. Ще трябва да се пребори, за да си вземе тази позиция. Точно тук е било решението", каза още Барчовски и добави:

"Аз не мисля, че финансите имат такова значение. Най-важното е предизвикателството. Трудният му избор е направен, всички сме доволни, но аз не смятам, че рискът е толкова голям. Той ще успее, защото има страхотни качества, но дори да не успее, ще се върне в Европа, където всички врати са отворени – от Олимпиакос, през Барселона, Реал Мадрид и т.н. Само да е здрав."

Колкото до интереса и ролята на европейските баскетболисти в НБА в последните години, националният селекционер коментира:

"Ръководствата и треньорите в НБА започнаха да гледат повече към европейските играчи и да имат малко повече доверие. Нямам съмнение в качествата на Александър Везенков просто, защото го познавам и съм работил с него. Той ще ги превъзхожда интелектуално със своето IQ, това е извън всякакво съмнение, със издържливостта си, скоростта, с която играе, със стрелбата – много качества има. Въпросът е, че трябва да спечели тези играчи, които не се дават лесно. И трябва да ги накара да играят и за него, защото там да доста егоисти."

Попитан доколко България ще може да разчита през това лято на участие на Александър Везенков в националния тим за мъже, който днес започна подготовка за предстоящите предквалификации за Евробаскет 2025 и Олимпийските игри в Париж догодина, Росен Барчовски отговори:

"Научихме новината по време на тренировката. Разбрах, че пристига утре в България и ще дойде да ни види, така че очаквам утре да се видим, да говорим и предполагам до понеделник ще имаме яснота. Стои ми някаква надежда, но съм реалист, рисковете са огромни. Тук става въпрос дали клубът ще има желание, а и самият той, така че очакваме яснота."

Барчовски обяви, че е повикал още един нов играч в състава - Константин Паисиев, а в първата тренировка участие са взели осем баскетболисти.

"Ситуацията е много динамична, днес започнахме 8 човека. Утре трябва да се присъедини Васил Бачев, а вдругиден Емил Стоилов. Борислав Младенов идва около 5-и юли, а също и Коди Милър-Макинтайър. Утре ще дойде Васил Христов, за да разсъждаваме за Константин Костадинов дали ще ходи на Европейското първенство за младежи, защото нямаме никакви високи хора. Това също предстои да го решаваме. Повиках Константин Паисиев, който също ще пристигне утре, за да може да сглобим някакъв тренировъчен състав. В много млад състав сме, но това не ме притеснява, защото още от първата тренировка виждам огромно желание, а като има желание, то компенсира и класа, и опит", завърши старши треньорът на представителния отбор на България.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как метежът на Пригожин ще се отрази на хода на войната в Украйна?
Как метежът на Пригожин ще се отрази на хода на войната в Украйна?
Владимир Зографски с 35-о място на голяма шанца на Европейските игри в Полша
Владимир Зографски с 35-о място на голяма шанца на Европейските игри в Полша