НОВИНИ

Розопроизводител в Карлово изкорени с багер над 25 дка масиви с маслодайна роза

bnt avatar logo
от БНТ
23:12, 07.05.2020
5868
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Розопроизводители в Карловско започнаха да унищожават насажденията си с маслодайна роза, заради ниската изкупна цена на килограм розов цвят. Стопаните алармираха, че без помощта на държавата ще фалират.

Един от най-големите розопроизводители в Карловско изкорени с багер над 25 дка дългогодишни масиви с маслодайна роза от сорта "дамасцена". Зорица Ранчева каза, че отглеждат около 200 дка розови насаждения и това е основен поминък за семейството й. За тази година вложените разходи за обработката на розовите градини възлизат на 50 000 лв.

Зорница Ранчева - земеделски производител от Богдан: - Каква изкупна цена ви дават преработвателите? - На този етап като до края на годината ще ни бъде доплатено, другото нямаме работна ръка или и да имаме трябва да им платим 0.70 лв. Едва ли някой ще се съгласи да бере за 0.70 стотинки.

Илия Ранчев - розопроизводител: Виждаме, че розата отива към гибел.

Зорница Ранчева: Нашите предци са я съхранили стотици години и на нас се пада честта да я унищожаваме.

Според Ранчева без помощта на държавата, отрасълът е обречен.

Зорница Ранчева: Искаме от държавата да ни даде допълнително обвързано подпомагане на килограм произведен цвят, а не както е както е досега на декар.

Според председателя на асоциацията на розопроизводителите решение на проблема е да се постигне такава изкупна цена, която да удовлетвори както розпроизводителите така и преработвателите.

Христо Николов - председател на професионална асоциация на розопоризводителите: Не може компромисът да бъде изцяло за сметка на розопроизводителя, ние сме звеното, което ако не продължи да работи по нормален начин и с необходимата грижа секторът е обречен.

Следващата седмица се очаква да започне кампанията по прибиране на розовия цвят. Николов заяви, че повечето от розопроизводителите няма да започнат да прибират цвета ако изкупната цена е под 2,50 за кг.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корабът "Св. Анастасия" започва редовните си рейсове от утре
Корабът "Св. Анастасия" започва редовните си рейсове от утре
Дженифър Анистън показа среден пръст на коронавируса
Дженифър Анистън показа среден пръст на коронавируса