НОВИНИ

От 13 май разрешават пътуванията с цел туризъм

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:52, 07.05.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Туристическите пътувания в страната ще бъдат разрешени от 13 май. Това съобщи ресорният министър Николина Ангелкова. По думите й по този начин ще бъдат подпомогнати малките хотели и къщите за гости, които обаче ще трябва да спазват здравните изисквания, които ще са готови дотогава.

Дали чадърите и шезлонгите да бъдат безплатни или с по-ниски цени ще се решава индивидуално за всеки плаж. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Николина Ангелкова, министър на туризма: С оглед индивидуалността на всеки един плаж и затова, че всеки е със собствената си специфика сме дали правна възможност за това концесионерите или наемателите да получат до 100% опрощаване на своето концесионно възнаграждение или наемно такова.

В случай, че държавата намали за съответния концесионер таксата с 20%, той ще трябва да намали също с толкова и цената на плажните принадлежности. Ако бъде опростено изцяло плащането към държавата, чадърите и шезлонгите ще бъдат безплатни.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Ще има и промени по отношение на заетата и свободната зона, тоест там където са безплатни чадърите и шезлонгите, нормално е това да се случва.

Концесионерът на плажа в бургаския квартал Крайморие Николай Димитров стопанисва плажна ивица от 17 декара. Втора седмица той подготвя пясъка за предстоящия летен сезон.

Предстои да бъдат разположени вишките за спасители и чадърите. Все още няма окончателен вариант на какво разстояние един от друг ще ги поставя, както и каква цена ще определи за чадър и шезлонг.

От министерството очакват летния сезон да започне на 1 юли, като след 13 юни няма анулирани чартъри

Николина Ангелкова, министър на туризма: Ние сме включени като сигурна дестинация, с нисък брой заразени от Германия, Полша, Чехия, Румъния, Украйна, Израел.

Отделно, от министерството на туризма предвиждат да облекчат режима на категоризацията на хотели, както и да разрешат на фирмите в туризма да връщат пари на потребителите със закъснение до 12 месеца.

Николина Ангелкова, министър на туризма: С оглед на това какво се случва на ниво европейска комисия, да не се налага да променяме закона през една минута и да можем да реагираме, за да бъдат защитени и правата на потребителите и съответно секторът. Балансът е изключително труден.

От министерството предлагат потребителите да приемат ваучери за бъдещи пътувания, защото в момента туристическия бранш не разполага с много пари, за да ги връща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредното положение направи маймуните в Айтос по-агресивни
Извънредното положение направи маймуните в Айтос по-агресивни
Разширяват зоната за платено паркиране във Варна
Разширяват зоната за платено паркиране във Варна