НОВИНИ

Хората с автоимунни заболявания не са по-застрашени от коронавируса

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:24, 07.05.2020
9824
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Добра новина за хората с автоимунни заболявания - те не са по-заплашени от заразяване с коронавирус от здравите хора. Поне това показва официална статистика в САЩ.

Когато имунитетът е свръхактивен, както при автоимунните заболявания, той се озаптява с медикаменти, които го потискат. Това поставяше болните в рисковата група, по-уязвима на новия коронавирус. Това схващане сега се променя.

Проф. Доброслав Кюркчиев- клинична имунология, УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Излезе едно такова сравнително подробно изследване от Америка, от Ню Йорк където 86 човека с автоимунни заболявания са сравнени със здрава група и се установяват че хората с автоимунни заболявания на сериозна имуносупресивна терапия влизат в болница точно толкова като процент, колкото и здравата популацията. Т.е. според това изследване, хората с автоимунни заболявания не са уязвима група.

Този резултат всъщност не е чак толкова неочакван. Като се има пред вид че причините за тежкото протичане на ковид с т.нар. цитокинова буря и болестните симптоми на автоимунните заболявания се държат на свръх-активирането на едни и същи части на имунитета. В случая някои интерлевкини. Това пък обяснява и защо лекарства срещу автоимунни заболявания са ефективни и при ковид.

Проф. Доброслав Кюркчиев- клинична имунология, УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Някои от тях се пробват все още експериментално, но от Южна Корея данните от Тоцилизумаб, който е класически медикамент за автоимунни ревматични заболявания, съответно се използва и то при тежки случаи и то с доста добър ефект. Съответно той беше и на най-централно ниво рекламиран и от президента Тръмп.

Приликите между двете заболявания са много повече, но изводът е един - с имунитета никога нищо не е еднозначно и стимулирането му на сляпо може да създаде повече проблеми, отколкото да помогне.

Повече подробности за ролята на имунитета в развитието и защитата от COVID можете да гледате тази събота в "След новините".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на БНТ: Носят ли предпазни маски в търговските обекти в София?
Проверка на БНТ: Носят ли предпазни маски в търговските обекти в София?
Доставят хлорохин в болниците в цялата страна (ОБОБЩЕНИЕ)
Доставят хлорохин в болниците в цялата страна (ОБОБЩЕНИЕ)