НОВИНИ

Българите, блокирани в Париж, имали договори с френски работодатели

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 07.05.2020
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Сезонните работници, които не бяха допуснати да влязат във Франция и бяха блокирани на летище Шарл де Гол в Париж, се върнаха у нас. Те кацнаха на летище София.

Инспекцията по труда проверява казуса. От там съобщиха за "По света и у нас", че днес на летището едва 7 от групата са съдействали на инспекторите, като са попълнили декларации. Те са представили трудови договори, които са сключени директно с френски работодатели. На този етап няма данни някой да е ползвал фирма-посредник у нас.

Иво Милчев и съпругата му твърдят, че работят във Франция вече пет години. Работодателят им отглежда основно пъпеши и ги е наел на дългосрочен договор. Обикновено заминават за Франция в началото на април е се прибират късна есен.

Иво Милчев от с. Глогово, общ. Тетевен: Вие кога се прибрахте последно от Франция? - Последно се прибрахме ноември, когато свърши работата и се пуснахме на платена борса. След това при започване на новия сезон, прекратяваме платената борса и продължаваме да работим към тази френска фирма. Документите ни са изрядни и няма как да нямаме постоянен адрес и да вземе платена борса във Франция.

Пред френските власти на летището в Париж Милчев е представил десетгодишен договор за наем на жилище, както и документи, че редовно плаща сметките си ток и вода, които са на негово име. Севинч Хюсеин пък от 5 години работи в една и съща ферма за ягоди.

Севинч Хюсеин от Дулово: Договорът е при нас, всичко е при нас, те излязоха с мотива, че договорите са фалшиви.


Според Хюсеин, френският им работодател потвърдил, че договорът им е редовен и тогава френските власти им заявили, че няма да ги пуснат заради пандемията от коронавирус. Разказват, че ги принудили да подпишат документ на френски, без да им осигурят преводач, като им обяснили, че това е за настаняване в хотел.

Севинч Хюсеин от Дулово: 40 човека в една стая ни натириха с те толкова прозорче, резето отвън го затварят.

Сезонните работници разказват, че на летището им били отнети документи, телефони и багаж. Трябвало под конвой на групи да ходят до тоалетна. Два пъти на ден получавали малко храна и по половин литър вода.

Харуниса Еминова от Цар Калоян: Направо се побъркахме. Аз чукам на вратата, полицайката идва, крещи. Викам, дайте мойте лекарства. Жената ми вика не мога да ти дам лекарствата, пред мен ги чупи и ги тъпче с краката си.

Сезонните работници казват, че получавали по 10 евро на час, а дневната им надница стигала до над 100 евро. Работели на открито, настанявали ги по четирима в тристайни квартири. Не било проблем да спазват безопасна дистанция във връзка с вирусната пандемия.

От Инспекцията по труда ще изпратят договорите им за проверка на френските си колеги. От външно министерство отново напомнят, че Франция е забранила влизането на сезонни работници от 8 април и отново призовават пътуванията в чужбина да бъдат само по неотложност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доставят хлорохин в болниците в цялата страна (ОБОБЩЕНИЕ)
Доставят хлорохин в болниците в цялата страна (ОБОБЩЕНИЕ)
Ще има ново затягане на мерките, ако COVID-19 излезе от обсега на огнищата
Ще има ново затягане на мерките, ако COVID-19 излезе от обсега на огнищата