НОВИНИ

Доставят хлорохин в болниците в цялата страна (ОБОБЩЕНИЕ)

Александър Марков
от Александър Марков
20:14, 07.05.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Още

Започнаха доставките на лекарството хлорохин фосфат в болниците в цялата страна. За използването му има терапевтични протоколи, а наличните количества са достатъчни за лечението на 20 000 пациенти.

Хлорохинът е лекарство, разрешено за лечение на малария. Все още се изследва неговия потенциал за лечение на коронавирус, като ефикасността му не е доказана при проучвания.

Това лекарство се произвежда вече от държавната фирма "БулБио" и по думите на началника на Националния оперативен щаб, не разчитаме на външен внос и е възможност за самостоятелно справяне на страната с този проблем.

Премиерът Бойко Борисов посети Националния център по заразни и паразитни болести, където му бяха показани 244 опаковки от въпросното лекарство, които ще стигнат за лечението на около 2500 пациенти.

Държавната фирма "БулБио" има хлорохин за 2500 души.

Д-р Румен Кофинов, управител на "БулБио": В болнична опаковка. Една опаковка е от 100 г и стига за лечение на 10 пациенти.

С другите налични лекарства в Центъра за заразни и паразитни болести могат да бъдат лекувани 20 000 пациенти.

Бойко Борисов, министър-председател: Общо тука за колко хора? - Това е за 2500 пациенти. А общо? - Останалите са дарения към министерството на здравеопазването от други фирми. Това е немското лекарство, за което говорихте предния път - 4000 опаковки.

Протоколите как да бъде прилагано лекарството са изработени отдавна.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски, нач. на Националния оперативен щаб: Голяма инвестиция прави правителството в "БулБио" както за създаване на ваксини, но и за производство на лекарства, и това вече е факт и това нещо ще се дистрибутира от "БулБио" чрез РЗИ-та, тоест чрез министерството на здравеопазването до всички болници.

Наличието на хлорохин ще даде възможност на лекарите да лекуват чрез него пациенти, обяви шефът на "Пирогов".

Проф. Асен Балтов, дир. на "Пирогов": Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов": Мисля, че това беше една изключително важна стъпка в правилна посока, да дадем възможност на всички да бъдат по-спокойни, особено тези, които са в леки и средни случаи, да бъдат лекувани по тази схема.

Първи ще го получат областните болници.

Тодор Кантарджиев , директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Да се повиши самочувствието на лекарите, че могат допълнително да помогнат.

Началникът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски увери, че използването на хлорохина може да се счита за безопасно.

Бойко Борисов, министър-председател: Днеска трябва да ги разкарате из цялата страна. Имаме превоз достатъчно, да се закарат и по малките градове включително.

Премиерът разпореди на проф. Мутафчийски да проследи как върви доставката на лекарството.

Управителят на държавната фирма увери, че лекарството е минало всички тестове и продуктът е освободен за употреба в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората с автоимунни заболявания не са по-застрашени от коронавируса
Хората с автоимунни заболявания не са по-застрашени от коронавируса
Българите, блокирани в Париж, имали договори с френски работодатели
Българите, блокирани в Париж, имали договори с френски работодатели