НОВИНИ

Разширяват зоната за платено паркиране във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 07.05.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Във Варна започна рехабилитацията на улици и разчертаването им за втория етап от разширяването на синята зона в града, която ще обхваща улиците в широкия център.

Заради извънредното положение разширяването на синята зона във Варна се забави с месец и половина. Според плана тя ще разполага с близо 6 000 паркоместа в 6 подзони, което е два пъти повече от първия етап. За хората с увреждания ще бъдат изградени около двеста места.

Сега действащата синя зона Център остава безплатна до края на извънредното положение - 24 ч на 13 май, а от общинската администрация изчисляват загубите на близо 400 000 лева.

Всички живеещи в района на новоизграждащата се синя зона са предварително уведомявани, за да преместят колите си. Ще има обаче и улици, в които паркирането ще бъде напълно забранено.

Младен Иванов: Там, където са много тесни улиците, които са под 5 м ширина реално, няма как да бъде разрешено паркирането.

Не всички улици ще бъдат изцяло преасфалтирани. Районните кметства вече са подали информация до община Варна кои улици трябва да се рехабилитира и кои се нуждаят от козметичен ремонт.

Проверките, времето за престой и плащането за паркиране ще са аналогични, както и в досега действащата синя зона Център.

Младен Иванов: Единствено има разлика в цената за служебен абонамент и за локално платено паркиране за юридически лица. Давам пример, ако служебният абонамент в зона Център е 350 лв. на месец, в зона Широк център е 300 лв.

Хората, които живеят и работят в района приемат със смесени чувства въвеждането на синя зона Широк център.

Очаква се вторият етап синя зона Широк център да бъде завършен до края на юли.

Автор: Нивелина Няголова, Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 13 май разрешават пътуванията с цел туризъм
От 13 май разрешават пътуванията с цел туризъм
Ученици и родители искат отмяна на изпитите след 7. и 12. клас
Ученици и родители искат отмяна на изпитите след 7. и 12. клас