НОВИНИ

Ученици и родители искат отмяна на изпитите след 7. и 12. клас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:40, 07.05.2020
22191
Чете се за: 01:58 мин.
Образование

Подписка срещу провеждането на матурите след 12-ти клас и Националното външно оценяване след 7-ми, набира скорост в интернет. Събрани са над 7 500 подписа. Искането е изпитите да бъдат отменени заради липсата на гаранции за здравето на учениците и семействата им.

Преди два дни Министерството на образованието обяви новите дати за изпитите както и мерките за безопасност при провеждането им. Според директори на училища пък проблем може да се окаже набирането на квестори за изпитите, които да са млади и без здравословни проблеми.

Ученици и родители искат отмяна на матурите, а учениците да кандидатстват и да бъдат приемани с текущите си резултати в гимназиите и висшите училища. По тази тема мненията са раздвоени и докато ученицита са "за" това да няма матури, учителите са "против".

Най-големият аргумент е "за" е, че децата могат да се заразят. В същото време преди два дни просветното министерството излезе с нови дати и мерки при провеждане на изпитите:

- Ще има дезинфекция на училищата

- В стая ще има само по 10 ученици

- Квесторите ще са по един и няма да са с рисково здраве

- Няма да има струпване на ученици преди и след изпитите

- Учениците под карантина ще са в отделна стая

Какви са реакциите след приетите решения от министерството?

Жанина Лазарова е в 12- ти клас на столичното 51-во училище. В момента се подготвя за матурите на 1 и 3 юни. Казва, че има достатъчно време за това, защото не излиза, но смята, че е по-добре матурите да се отменят. Първо, защото е ясно, че ще влезе с предварителния си изпит в Техническия университет и второ, защото има опасност за заразяване с COVID-19.

Жанина Лазарова, 12 клас, 51- во СУ: Матурите при мен лично няма ми свършат много работа. Никой не знае дали не носи нещо, дали няма по пътя към самото училище да се зарази по някакъв начин и после да ни го предаде. Все пак е доста притеснително.


Жанина смята още, че е добро решението на министерството да отпаднат от конспекта последните автори - Вапцаров, Талев и Димов, тъй като не всички са ги изучили. Но мисли, че не е добре да влиза дистанционно изучен материал, както ще се получи при учениците, които са се движели по- бавно с уроците.

Жанина Лазарова, 12 клас, 51-во СУ: Контактът и очи в очи разговора е по-сигурен и по-запомнящ се отколкото он-лайн обучението, защото някои може да не слушат, да се разсейват.


Съжалява и за изгубената емоция на баловете, но таи надежда все пак те да се случат през юли или август. В същото време директори на училища са притеснени заради квесторите. По-възрастните учители се отказват заради COVID-19.

Венелина Николова, директор ва 125-то СУ: Като квестори да се явят по-млади хора, хора без заболявания, за да бъдат спокойни всички останали директори, които провеждат изпити, защото квесторите при директорите на едно училище не са от неговия педагогически състав, а са външни. Така че е много притеснително, ако не се явят. Един - два, ако не се явят има резервен вариант, но ако не се яват повече, тогава наистина ще стане напрегнато.


В 125-то училище например ще са необходими 24 стаи и 40 квестори за един изпит. Оттам обаче казват, че ще направят всичко възможно изпитите да протекат нормално. Така твърдят и в 51-во училище.

Асен Александров, директор на 51-во СУ: Сега просто ще има друг ред на влизане, по-малко деца в стая, дезинфекциране, няколко допълнитени неща, които ще са свързани с реда, по който ще сядат децата, но самите матури ще започват от по- късно т.е. ще имаме възможност по-спокойно да пропускаме учениците, никакви проблеми не виждам.


И двамата директори са категорични обаче, че матурите и изпитите след 7-ми клас трябва задължително да се проведат. За да може седмокласниците коректно да се разпределят в гимназиите, а кандидат- студентите да влязат с оценките от матурите във вузовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разширяват зоната за платено паркиране във Варна
Разширяват зоната за платено паркиране във Варна
Градският транспорт във Варна няма да спира на летището 2 часа след кацане на самолет от рискова държава
Градският транспорт във Варна няма да спира на летището 2 часа след кацане на самолет от рискова държава