Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румен Радев поздрави Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

от БНТ , Източник: БТА
12:13, 04.07.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: Среща на върха на НАТО в Мадрид - 28.06.2022 г
Слушай новината

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до президента на САЩ Джо Байдън по случай Деня на независимостта – 4 юли. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Като стратегически съюзници нашите две страни си сътрудничат ефективно в усилията за справяне с регионалните и световни предизвикателства“, посочва Румен Радев в своето поздравление до американския си колега, в което му пожелава крепко здраве и успешна работа за благоденствието на американския народ.

Румен Радев подчертава съдържателния двустранен дневен ред в сфери от взаимен интерес като сигурност и отбрана, правоприлагане, борба с тероризма, икономика и търговия, култура и контакти между народите на двете страни.

В писмото си българският президент приветства подкрепата на САЩ за повишаване на енергийната сигурност и за модернизиране на българските въоръжени сили. Значението на стратегическото партньорство между България и САЩ в редица области, особено на фона на срива на международната система за сигурност, вследствие на войната на Русия срещу Украйна, също е откроено в писмото на държавния глава, посочват от прессекретариата.

„България и САЩ могат да направят още много за разгръщане на пълния потенциал в отношенията помежду си“, посочва Румен Радев и отбелязва ускоряването на икономическите отношения между България и САЩ през последните години. Президентът подчертава още, че сред непосредствените приоритети е внасянето на нов импулс в стратегическия диалог между двете страни, включително и чрез присъединяването на България към Програмата за безвизови пътувания на САЩ и сключването на двустранно Споразумение за социална сигурност.

Президентите Радев и Байдън бяха гости на официалната вечеря за срещата на върха на НАТО (Снимки)

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Красимир Петров е новият треньор на Пирин Благоевград
Красимир Петров е новият треньор на Пирин Благоевград
Сестри Стоеви с нови съпернички на "Супер 500" турнира в Куала Лампур
Сестри Стоеви с нови съпернички на "Супер 500" турнира в Куала Лампур