НОВИНИ

Румен Радев: Съединението е важен етап, но истинският ключ към успеха винаги е бил и ще бъде в единението

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 06.09.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

През септември 1885 г. само на седмата година от свободата си народът ни зачеркна несправедливите граници, натрапени от великите сили и обяви Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Този дързък, но премислен акт на нашите предци е пример за историческа отговорност и творчество. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод 137-ата годишнина от Съединението на България. Държавният глава участва в тържествената заря-проверка в Пловдив и прие почетния строй.

Вижте цялото слово на президента Румен Радев във видеото

"Защото дейците на Съединението творяха безкръвна история, сбъдвайки въжделенията на милиони българи. Те отвориха вратата пред Родината за епоха на невиждан материален и духовен възход, който за съжаление трае кратко, но доказа потенциала ни като народ и превърна България във фактор на Балканите. Съединението е важен етап, но истинският ключ към успеха винаги е бил и ще бъде в единението. Саможертвата и смиреното служение на отечеството родиха, съградиха и отстояха България. Политическите бесове и егоизми - лични, класови, партийни, ерозират устоите на нацията, защото етиката е в основата на успеха и провала на всяко общество", отбеляза Румен Радев - президент на Република България.

Той добави, че днес в Европа отново бушува война, надигат се старите демони на шовинизма и ксенофобията.

"Скъпите ресурси, миграцията, климатичните промени са другите стихии, които вече изпитваме на гърба си. Само на километри от тук бедствах хиляди наши сънародници, загубили домовете и поминъка си в наводненията. В изпитанията ще оцелеят онези държави и народи, които осъзнаят общата си съдба и надмогнат лутанията и заблудите на егоизма. Навръх Съединението само единни сме оцелявали и единни сме побеждавали. Силата ни като народ зависи от всеки от нас. Но и всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали", каза още Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария ще създаде независим орган за борба с корупцията
Унгария ще създаде независим орган за борба с корупцията
Григор Димитров заяви участие за турнира в Нур Султан
Григор Димитров заяви участие за турнира в Нур Султан