НОВИНИ

Румен Радев удостои посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко с орден "Мадарски конник"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:42, 27.02.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко с орден "Мадарски конник" първа степен на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Държавното отличие бе връчено за всеотдайната работа на посланик Москаленко в тежките условия на войната срещу Украйна, както и за неговите особено големи заслуги за задълбочаването и разширяването на двустранните отношения между България и Украйна.

"Позволете ми да използвам повода една година след началото на кървавата война да потвърдя принципната и последователна подкрепа на Република България за независимостта, суверенитета, териториалната цялост и европейската перспектива на Украйна, както и за продължаващата помощ към гражданите на Република Украйна и хилядите украински граждани, търсещи спасение от войната в нашата страна", заяви Румен Радев, президент на Република България.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

"Ние украинци много сме признателни на Република България, че тя е от първите дни на тази варварска и жестока война оказва подкрепа и помощ на нас украинците във всички отношения и в политическия смисъл и в смисъл на предоставяне на закрила и подслон на стотици хиляди украински граждани, които като бежанци намират тук покрив, храна и разбиране и аз както и всъщност военнотехническа помощ, която по всички различни варианти е била предоставена и от страна на България за Украйна", подчерта Н. Пр. Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камерън Нори победи Карлос Алкарас и триумфира с титлата в Рио де Жанейро
Камерън Нори победи Карлос Алкарас и триумфира с титлата в Рио де Жанейро
Весела Лечева поздрави Алберт Попов за успеха в Световната купа по ски
Весела Лечева поздрави Алберт Попов за успеха в Световната купа по ски