НОВИНИ

Микробусът с мигранти, който катастрофира тежко на АМ "Тракия", е бил претоварен

bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 27.02.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Общо 46 души са пътували в товарния микробус с мигранти, който катастрофира тежко вчера на АМ "Тракия". Превозното средство е било с капацитет за товар от 1,5 тона, а общото теглото на хората вътре е било около 3,5 тона. Това заявиха от Районна прокуратура в Стара Загора.

Претовареният микробус е спукал задна лява гума, което довело до отклоняването му към дясната мантинела и превозното средство е станало на практика неуправляемо, допълниха от прокуратурата.

Продължава да се издирва шофьорът на превозното средство, който е избягал от мястото на произшествието. Все още се уточнява самоличността му.

Подробности вижте във включването на Десислава Петкова

Собственикът на микробуса е малоимотно лице от Благоевград, което говори за фиктивна собственост.

Девет от пострадалите в катастрофата на АМ "Тракия" мигранти остават в болница

Микробусът е бил стар, по първоначални данни - в недобро техническо състояние. Все още се очакват окончателните данни от техническата експертиза.

При катастрофата загина един мигрант, а много други бяха ранени. До произшествието се стигна след като вчера сутринта полицията опита да спре два буса с мигранти, но единият от тях не се подчини на полицейското разпореждане и в последствие катастрофира.

46 мигранти са пътували в катастрофиралия бус, един е загинал

По първоначална информация мигрантите са платили по 3000 евро, за да бъдат преведени от Турция до Сърбия.

По случая са привлечени двама обвиняеми, шофирали първия бус. Те са признали вината си.

Двамата обвиняеми са наети да подпомогнат превоза на мигрантите срещу общо възнаграждение от 20 000 лв. И двамата са били неправоспособни водачи, криминално проявени.

Те разказали пред разследващите, че са били потърсени от трето лице, което им предложило да участват в превоза на мигранти срещу заплащане. След като се съгласили, били взети от въпросното трето лице с личния му автомобил и закарани до фаталния микробус. Самоличността на третото лице е установена и са предприети действия по призоваването му.

От прокуратурата отчитат, че трафикът на мигранти неимоверно се усилва, вероятно заради подобряването на атмосферните условия. В Турция се намират около 4 млн. мигранти, напомниха още от обвинението и изтъкнаха, че трябва да се подобри охраната на границата, защото "нещата започват да излизат извън контрол".

Според държавното обвинение зачестилите случаи на заловени нелегални мигранти говорят за действащи организирани пристъпни групи у нас, срещу които трябва да се предприемат по-адекватни и навременни мерки.

Двама мъже са задържани за катастрофата с мигранти край Чирпан

Мигрант загина при опит да бъде заловен на автомагистрала "Тракия". Рано сутринта в събота в района на Чирпан е направен опит за спиране на два буса, в които са пътували нелегални мигранти от Афганистан.

В първият бус са установени 50 мигранти. Вторият бус е отказал да спре, като след продължило около 15 км преследване катастрофира, вероятно заради спукана гума.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакция на ГДБОП и ДАНС в редица топлофикационни дружества в страната
Спецакция на ГДБОП и ДАНС в редица топлофикационни дружества в страната
Наплив от медалисти на турнира по борба „Дан Колов - Никола Петров“ в София
Наплив от медалисти на турнира по борба „Дан Колов - Никола Петров“ в София