НОВИНИ

Как се подготвят пилотите и бордните плувци-спасители за кризисни ситуации в морето

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 27.02.2023
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Тяхната мисия е да спасяват бедстващи в морето хора. Те работят при екстремни и опасни условия. Научени са да оцеляват в бурните води на Черно море. Това са екипажите от Морската вертолетна авиобаза "Чайка". Екип на БНТ засне тренировъчен полет за търсене и спасяване в акваторията на Варненския залив.

Операцията се извършва от екипаж на авиобаза "Чайка". Сценарият предвижда евакуация на бедстващ човек от борда на военен катер.

"С вертолет 903, с двама бордни спасители или плувци - спасители на борда, пресъздадохме сценария. Спуснахме единия, който играе ролята на бедстващ, евакуирахме го в тандем с другия спасител, след което разменихме ролите", каза подполк. Милен Хинтоларски, старши инспектор пилот във Военноморските сили.

Да спасиш човешки живот, след като прелетиш километри, е мисия, на която се е посветила капитан Валери Христова. Тя е борден авиомеханик и изпълнява задачите си редом с бордния плувец спасител.

"Моята работа е да го спусна до пострадалия и ако има нужда, да спусна и спасително средство, каквото е бордната носилка или имаме спасителен кош", каза капитан Валери Христова, инженер по вертолета и двигателя в авиобаза "Чайка".

Капитан Христова е единствената жена в Групата за търсене и спасяване на море:

"Много добре се работи с колегите. Всички са отзивчиви. Всеки си знае задълженията и сме като добре смазана машина".

Група за търсене и спасяване на море към военноморската авиобаза "Чайка" е създадена преди година.

"За първи път обучихме плувци спасители. Първо обучихме хора в специализираното училище на Военноморските сили на САЩ. Тъй като нямахме структура, ползвахме обучени хора от няколко военни формирования на ВМС", обясни подполк. Милен Хинтоларски.

Един от новите членове на групата е лейтенант Михаил Йорданов. За младия мъж професията е призвание, защото помага на бедстващи хора.

"Това ми е от дете мечта и съм горд и щастлив, че успях да я постигна. Ние работим с бордната лебедка. Случва се така, че се налага спасяването на хора по различни способи да бъде с кош или с носилка. Наше е задължението да изведем тези средства от вертолета и да ги спуснем - дали ще бъде и със спасител или без, и да се прибере обратно на борда", каза лейтенант Михаил Йорданов, старши техник по вертолета и двигателя.

В реална ситуация евакуацията на бедстващ в морето човек крие рискове, защото условията във водата, силата на вълнението се променят за минути. Екипажите тренират различни техники за спасяване с два вертолета "Пантер" и един "Дофин". С тях се извършва контрол и наблюдение на морските пространства. Използват се още за медицинска евакуация.

За да изпълняват задачите си професионално, екипажите трябва да имат осигурени достатъчно летателни часове за подготовка.

"Да сме откровени - не са достатъчни. Ако трябва да съизмерим нальота, който правят например американският Coast Guard. Там летците изпълняват 300 - 400 часа на година. Да кажем, че ние летим четири пъти по-малко", каза още подполк. Милен Хинтоларски.

С едно зареждане на гориво вертолетите могат да стигнат до крайната точка в акваторията на Черно море, за която страната ни отговаря при търсене и спасяване.

"Не можем да търсим дълго, но можем да изпълним спасяване, ако там са локализирани хората и да вземем на борда 3 - 4 човека, колкото е капацитетът на машината. Да, това е напълно възможно и по най-бързия начин, несъизмерим с нищо друго", допълни подполк. Милен Хинтоларски.

Репортер: Петър Дойкински

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В българския лагер не са доволни от съдийството в мача с Португалия
В българския лагер не са доволни от съдийството в мача с Португалия
Борислава Христова срещу Ива Георгиева на финала за Купата на Румъния по баскетбол
Борислава Христова срещу Ива Георгиева на финала за Купата на Румъния по баскетбол