НОВИНИ

Размирици на Западния бряг: Трима души са убити, има десетки опожарени коли и жилища

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:41, 27.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Палестинец и двама израелци бяха убити при размирици на Западния бряг. Опожарени са десетки жилища и автомобили. Израелското правителство и палестинската власт обявиха, че ще бъдат предприети незабавни мерки за спиране на насилието.

Безредиците на Западния бряг бяха провокирани, след като палестинец застреля двама израелски заселници - братя на 20 и 22 години са били убити в Хувара, южно от Наблус. Израелското правителство определи случая като "палестинска терористична атака", макар че за нея никой не е поел отговорност. Няколко часа по-късно израелски заселници започват да палят къщи.

Камал Одех, жител на Хувара: "Подпалиха цялото село. Десетки магазини и къщи са разрушени. Не пощадиха дори дърветата. Изгориха всичко, което намериха".

При последвалите сблъсъци е убит 37-годишен палестинец. Израелската армия не коментира случая, но съобщава, че са евакуирани десетки палестинци, чийто домове са засегнати от огъня.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призова за спокойствие и се обяви против всяка саморазправа.

"Моля, когато кръвта кипне да не поемате закона в свои ръце. Моля израелските отбранителни сили и службите за сигурност да бъдат оставени да си свършат работата. Припомням ви, че през последните седмици те осуетиха десетки терористични атаки", заяви Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди безредиците, които определи като "терористични действия, извършени под протекцията на окупационните сили и прехвърли отговорността на израелското правителство.

Западният бряг е дом на 2,9 милиона палестинци и около 475 хиляди израелски заселници. Най-новите сблъсъци избухнаха малко след като йорданското правителство съобщи, че израелски и палестински представители са се споразумели в Акаба на Червено море за деескалация. След почти година насилие, което отне живота на над 200 палестинци и на повече от 40 израелци на Западния бряг и в Източен Йерусалим, надеждите за напредък намаляват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават движението в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия" до 1 март
Ограничават движението в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия" до 1 март
26 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие
26 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие