НОВИНИ

Дете спечели наградата от "Берлинале" за най-добро актьорско изпълнение

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:11, 26.02.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Култура
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нощта на наградите "Златна мечка" се превърна в нощ на изненадите. Призът за най-добро актьорско изпълнение получи дете. Малката София Отеро спечели журито с изпълнението си на 8-годишно момиче, което търси своята полова идентичност.

Наградата я усмихна и просълзи. Първата ѝ роля в киното ѝ донесе световното признание за най-добро актьорско изпълнение. Спечели и публиката на церемонията - с детската си неподправеност.

"Посвещавам наградата на родителите си. На баща ми. Най-добрият баща в целия свят. На майка ми. Обичам я безумно. Благодаря и на леля ми Лена, но ще ѝ го кажа по-късно", заяви София Отеро.

В испанския филм "20 000 вида пчели" София играе дете, родено като момче, но самоопределящо се като момиче. Критиката нарече филма "страстна молба за толерантност, откритост и равенство".

Дебютът на София се оказа достатъчно вдъхновяващ и за самата нея. От трибуната на кинофестивала малкото испанско момиче заяви, че вече има мечта.

"Искам да посветя живота си на актьорството", допълни София Отеро.

Филмът "На Адаман" на френския режисьор Никола Филибер беше другата изненада на "Берлинале". Документалната лента, която разказва за център за възрастни хора с психични разстройства, спечели "Златна мечка". Документални филми често участват в кинофестивала, но рядко печелят награди.

След ограниченията от Ковид през изминалите две години 73-ото издание на кинофестивала успя да върне блясъка и очарованието на "Берлинале".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на ЦРУ: Путин е убеден, че ще спечели войната чрез изтощение на Украйна
Шефът на ЦРУ: Путин е убеден, че ще спечели войната чрез изтощение на Украйна
Животновъди готвят протести и блокади на пътища в цялата страна
Животновъди готвят протести и блокади на пътища в цялата страна