НОВИНИ

Руският президент обвини страните от НАТО, че участват в конфликта

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:29, 26.02.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Европа
Слушай новината

Руският президент обвини страните от НАТО, че с предоставянето на оръжия за Украйна и те участват в конфликта. В предаване за държавната телевизия Владимир Путин заяви, че Москва не може да пренебрегне ядрената способност на Алианса. Очакваното затишие на фронта в Украйна в първите дни след годишнината от началото на войната не настъпи. И днес се водиха сражения в източната част на страната.

И за украинци, и за руснаци днес е празник. Денят, в който се иска и дава прошка. Оръжията от двете страни на фронта обаче не заглъхнаха. Сраженията край Бахмут продължават, твърдят украинските сили. Това е останало от града, за който се води битка повече от 6 месеца.

На около 60 километра от него, в село Богородниче, отдавна са заличили празниците от живота си. В селото вече са останали само двама души. Молитвите им обаче засега остават нечути. Църквата в Богородниче е превърната в руини.

В Угледар - друга гореща точка в Донецка област, отдавна са забравили за ежедневието без сражения. Научили са се да оцеляват в полусрутените къщи. Вече не обръщат внимание на студа. Усвоили са и уменията как да приготвят храна с каквото имат.

Преди година в Угледар живеели около 15 хиляди души. Останали са под 1000. Разчитат на доброволци да им носят най-необходимите продукти.

Пътят на доброволците обаче става все по-труден и опасен. Вече е останал само един маршрут, по който могат да стигат до Угледар.

От утре започва отброяването на времето до Възкресението на Христос. 40 дни, през които хората от фронта ще отправят молитви за чудо.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животновъди готвят протести и блокади на пътища в цялата страна
Животновъди готвят протести и блокади на пътища в цялата страна
Алмерия шокира лидера Барселона и се измъкна от зоната на изпадащите в Ла Лига
Алмерия шокира лидера Барселона и се измъкна от зоната на изпадащите в Ла Лига