НОВИНИ

Инциденти по пистите стават най-често заради несъобразителност, предупреждават ски инструктори

bnt avatar logo
от БНТ
10:03, 27.02.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Несъобразителността и подценяването на трасетата са основните причини за инциденти на пистите по родните ни курорти. Това коментираха ски учители от Банско и Боровец в "Денят започва".

Миналата седмица дете пострада тежко след като беше блъснато от скиор на пистата в Банско.

Тежък инцидент с дете на пистите в Банско

Ски учителят от Банско Калоян Пенев заяви, че причина за инциденти като този са не условията по пистите, а грешната преценка на скиорите.

"Условията за прекрасни. Силно казано, е че скиорите са подготвени. Повечето идват начинаещи, тепърва започват да се учат. Чести причини за инцидентите са хора, които подценяват трасетата - решават да се качат на писта, за която не се подготвени. Добре би било всички да са с каски", каза той.

Целия разговор с Калоян Пенев вижте във видеото.

Според Десислава Маринова, ски учител в Боровец, основният проблем е липсата на култура на поведение по пистите при някои скиори и сноубордисти. По думите ѝ основната култура на поведение на пистата се залага от преподавателя още в началото на обучението по ски или сноуборд. Когато хората се самообучават обаче, тези знания липсват и поведението им е неадекватно.

"Не смятам, че броят на пистите и многобройността на туристите е проблем. По-скоро проблем е културата, която хората имат или липсата на такава, защото често хората освобождават поведението си, качвайки се на пистата, по-несъобразително и често забравят за правилата, а някои дори не ги знаят", отбеляза тя.

Какво още каза Десислава Маринова вижте във видеото.

Момчил Панайотов, председател на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил, направи аналогия на несъобразителността по пистите с безразсъдното шофиране по пътищата.

"Аз специално избягвам претоварени писти, защото не ми доставя удоволствие да гледам как да избегна сблъсък", посочи той.

Карането извън пистите не е екстремен спорт, но желаещите да карат на такива места, трябва да са подготвени от ниво "експерт" нагоре, каза Панайотов. Той допълни, че безснежните зими са най-опасни за скиорите.

Целия разговор с Момчил Панайотов вижте тук:

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След гонка по АМ "Тракия": Заловиха автомобил с мигранти, управляван от шофьор без книжка
След гонка по АМ "Тракия": Заловиха автомобил с мигранти, управляван от шофьор без книжка
Иван Демерджиев: Целта ни е да спрем мигрантите още на границата
Иван Демерджиев: Целта ни е да спрем мигрантите още на границата