НОВИНИ

Румен Радев: Въпросът е не дали, а кога Украйна ще влезе в НАТО

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:10, 02.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Европа
Слушай новината

Войната на Русия в Украйна беше основен акцент от изказването на президента Румен Радев в 28-ата годишна кръгла маса на списание "Икономист" в Атина. Президентът, който е на работно посещение в гръцката столица заяви, че НАТО не трябва да се въвлича във войната.

Участниците във форума коментират предизвикателствата пред света, свързани с изострящите се геополитически конфликти, климатичните промени и глобалната икономика, както и възможностите за тяхното преодоляване. Международният форум събира държавни и правителствени ръководители от Гърция и региона, представители на институциите, бизнеса, международни организации и академичните среди.

Румен Радев подчерта, че решение на конфликта в Украйна трябва да се търси по пътя на дипломацията и диалога. Каза, че всеки ден от войната е заплаха и риск за световния мир. Определи тази война като война на изтощението, което ще доведе до политическа несигурност и популизъм. Президентът Румен Радев определи като стъпка в правилната посока конференцията за мир в Швейцария.

"Всички съюзници са изразили решителност Украйна да бъде в НАТО, въпросът е не дали, а кога. Отговорът на този въпрос ще зависи от случващото се на бойното поле и от възможността да се стигне до устойчив и справедлив мир. Украйна е суверенна държава. Тя има свободата да реши", заяви Радев.

"Разбирам много лидери, които се притесняват, че ако не подкрепим Украйна с всичко, включително с войски, предаваме ценностите си и признаваме, че в 21 век територия може да се придобива по военен път. Същевременно трябва да е ясно - НАТО не трябва да се въвлича в тази война. Всеки директен сблъсък между НАТО и Русия рискува да доведе до световен ядрен конфликт. Това не е в интерес нито на Европа, нито на Украйна".

"Дипломацията и диалогът предлагат много повече възможности за бъдещето от черно-бялата логика на войната. Преговори между Русия и Украйна с участието на украинските партньори - това е решението, когато дойде времето. Украйна трябва да реши кога е дошъл моментът", завърши Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След няколко отказа - Орбан отиде при Зеленски в Киев
След няколко отказа - Орбан отиде при Зеленски в Киев
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 02.07.2024 г. (ВИДЕО)
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 02.07.2024 г. (ВИДЕО)