НОВИНИ

Русе е сред най-шумните градове в страната

bnt avatar logo
от БНТ
12:51, 20.05.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Русе е един от най-шумните градове в страната. Според изследване на РЗИ най-силен е транспортният шум. Замерванията по всички главни артерии отчитат превишаване на нормите. Освен на увеличаващия се брой автомобили, силният шум се дължи и на ремонтите по улиците, заради които движението се пренасочва и се увеличава трафикът.

От регионалната здравна инспекция измерват силата на шума от автомобилния трафик в 30 пункта в града. Един от тях е улица „Николаевска“.

"В момента измерената стойност за изминалото време е 69,4 децибела, което е превишение с 9,4 децибела на нормата, която за дневния период е 60 децибела“, отчита инж. Михаил Стоянов – ст. експерт в отдел „Лабораторни изследвания“ в РЗИ-Русе.

Най-потърпевши от автомобилния шум са хората, които живеят близо до улиците с интензивен трафик.

Експертите от здравната инспекция правят измервания сутрин, обед и вечер в най-натоварените часове и от средната стойност преценяват има ли превишение на нормата.

"Средното превишение, бих казал, че е между 8 и 10 децибела по всички улици с по-интензивно движение. Значи може да се каже, че е в нормите само по тихите квартални улички, където няма такова движение", казва инж. Михаил Стоянов – ст. експерт в отдел „Лабораторни изследвания“ в РЗИ-Русе.

Смущаващи слуха на гражданите са и шумните машини по улиците, които се ремонтират.

Здравните инспектори информират всяка година общината за отчетените стойности и отправят препоръки за намаляване на градския шум. Сред тях са промяна на организацията на движение или залесяване, което би намалило нивото му с около 25 децибела.

Венета Николова/ Светослав Шаламанов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Барчовски: Избирането на Везенков за MVP на Евролигата е повод за огромна гордост
Росен Барчовски: Избирането на Везенков за MVP на Евролигата е повод за огромна гордост
Асен Василев: Силно се надявам да не изберем правителство през задния вход
Асен Василев: Силно се надявам да не изберем правителство през задния вход