НОВИНИ

Мартин Захариев: Нямам покана за министерски пост в кабинета "Габриел"

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 20.05.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

В "Денят започва с Георги Любенов" заместник-председателят на Националния борд по туризъм д-р Мартин Захариев обяви, че не е получавал покана да заема поста министър на туризма в кабинета на Мария Габриел.

Той изтъкна, че има самочувствието за този пост, защото има подкрепата на много организации. Смята, обаче, че експертно правителство с хоризонт от една година няма да може да направи реалната реформа, от която се нуждае секторът.

"Средата е много враждебна. Големи реформи в туризма сега не могат да се направят. Хоризонтът на това експертно правителство, ако е само една година, това не е достатъчен срок за устойчива реформа в сектора, от каквато той се нуждае. Защото това е сектора, който генерира 10% от БВП на България.

Аз седя на твърдата, принципна позиция, че няколко сектора трябва да имат хигиенична дистанция от политиката, защото тя е деструктивна за тях - това са туризма, това е спорта, културата, високите технологии, машиностроенето и т.н. Защото това са сектори - някои от тях формират българската идентичност - особено културата и туризма, те са нашето ДНК. Всеки допир на политиката до нас, до пушека на барута от политическите войни, е деструктивно, както вътре в България, така и два пъти по-лошо, погледнато отвън от света", посочи Захариев.

Той изрази адмирации към сегашния екип, който ръководи Министерство на туризма начело с Илин Димитров. По думите му в тази сложна ситуация те са изпълнили не на 100%, а на 110% процента очакванията към тях.

Целия разговор вижте във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските волейболни националки завършиха наравно с Франция във втората контрола
Българските волейболни националки завършиха наравно с Франция във втората контрола
Александър Симов: БСП ще говори с ПП-ДБ за втория мандат, но едва ли ще има резултат
Александър Симов: БСП ще говори с ПП-ДБ за втория мандат, но едва ли ще има резултат