НОВИНИ

След 15 месеца война: Над 50% от украинците се нуждаят от професионални грижи срещу стреса и травмите

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:44, 20.05.2023
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Поредна нощ на руски атаки срещу Украйна. При обстрела в Киев са избухнали няколко пожара. Засега няма информация за пострадали и разрушения.

15 месеца от началото войната психичното здраве на населението в Украйна е в състояние на криза. Повече от половината украинци се нуждаят от професионални грижи, за да преодолеят стреса, депресията и травмите. Чрез възстановителни центрове правителството се опитва да помогне както на цивилни, така и на войниците.

След 15 месеца на фронта очите им не са същите. Душите също. Дълбоко в съзнанието им е останал споменът за времето преди войната.

"Когато легнеш, виждаш - болката, другарите, които изгубих. Виждам момента, в който ги измъкват, но краката им са откъснати. А след това умират в ръцете ми. Това ще виждам до края на дните си", казва Дмитро, войник.

От началото на войната Дмитро се бие в Донецк. Тялото му е здраво, но не и душата. Изпратен е във възстановителен център за кратко. Две седмици, в които да е далеч от фронта и близо до съпругата си.

"Много се е променил. Казва, че вече е способен на много неща, че ни пази, че защитава Украйна. Толкова е тежко, че дори не мога да говоря за това", споделя съпругата му Татяна.

Трудно намира думи и Евхений. Отишъл на фронта като фотограф. Сега пред очите му изплуват само образи и сцени, пропити с много болка и кръв.

"Имах нужда да се фокусирам върху настоящето, затова дойдох в центъра. Необходимо е, когато се опитваш да съпреживееш войната", смята той.

След 15 месеца война психчните рани стават все по-дълбоки. Около 2 хиляди войници са минали през възстановителния център в Харков, за да си върнат красивите спомени, да създадат хубави мечти и да усетят щастие и в настоящето - като Дмитро и Татяна. След две седмици в центъра те се разделят. Всеки поема по своя път - той към фронта, а тя към дома им, за да го чака да се върна от войната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще се изправи срещу испанец или квалификант в първия си мач в Женева
Григор Димитров ще се изправи срещу испанец или квалификант в първия си мач в Женева
Карнавалът на хумора и сатирата в Габрово с вековен юбилей (СНИМКИ)
Карнавалът на хумора и сатирата в Габрово с вековен юбилей (СНИМКИ)