НОВИНИ

Христо Иванов: Виждам сериозна необходимост и шанс за правителство с втория мандат

bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 19.05.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Виждам сериозна необходимост и шанс за правителство с втория мандат. Това заяви в студиото на "Панорама" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той коментира, че при излъчен от втория мандат премиер ще има гаранция, че съдебната реформа ще се случи, а няма да бъде подменена, което по думите му сме виждали преди.

"Трябва да погледнем защо съществува това разделение, при факта че говорим едни и същи неща като приоритети и констатации. Това недоверие има своите основания в близката ни история. Фундаменталният проблем е невъзможността българските граждани да повярват на политическата класа, че е способна да постави интересите на обществото над собствените си интереси".

Този проблем има решение и се нарича съдебна реформа, което ще позволи тези, облечени във власт, да имат страх от закона, допълни Иванов.

"Иван Гешев е срам за българската прокуратура", заяви Христо Иванов.

Според него в правомощията на обикновено Народно събрание е да направи онези промени, които да позволят въвеждането на реална ефективна отчетност.

"Ние искаме фигурата на главния прокурор да бъде премахната от гледна точка на нейната политизация и свръх овластеност", заяви Христо Иванов.

По думите му за да може да бъде решена политическата криза в дълбочина, трябва да се започне от съдебната реформа. Законът ще важи еднакво за всички, заяви Христо Иванов.

Вижте разговора във видеото

Гледайте още от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът на България направи официална подиум тренировка на европейското първенство в Баку
Ансамбълът на България направи официална подиум тренировка на европейското първенство в Баку
Даниел Митов: Имаме амбициите първият мандат да успее
Даниел Митов: Имаме амбициите първият мандат да успее