НОВИНИ

Бум на сменените адресни регистрации няколко месеца преди местния вот

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:42, 19.05.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Бум на сменени адреси в навечерието на местните избори отчете Институтът за развитие на публичната среда.
В последните дни на април изтече 6-месечният период за уседналост преди вота за местна власт.

По данни на Института преместванията по настоящ адрес в периода януари - април 2022 г. са били малко над 38 000, а за същия период тази година те вече са близо 69 000. Увеличението е 78%.

13 са общините в страната, в които населението по настоящ адрес се е увеличило близо 10 пъти в сравнение с началото на миналата година отбелязват от Института. Сред рекордьорите по брой премествания са Трекляно и Невестино в Кюстендилска област и Ново село и Макреш във Видинска. В Невестино през първите 4 месеца на тази година са се регистрирали 106 жители на фона на живеещи там 1600 души.

"Без мое знание 7-8 човека са регистрирани на моя адрес тук, без мое знание, без нищо", коментира Димитър Зафиров - жител на Невестино.

Той даде пример и с близкото село Кадровица, където местните жители са 16, а избирателите - повече от 300.

"За съжаление такова нетипично преместване на хора от общини към малки населени места може съвсем сериозно да повлияе на вота на местните хора на предстоящите избори през есента, защото има места, където новодошлите надвишават хората, които живеят там от години", обясни той.

С близо 14% повече са новорегистираните във видинското Ново село от началото на годината.

"Как ги регистрираха, когато има избори, за да гласуват за тях? Не ги виждам тия хора, не ги знаем къде са. Ние ако ги виждаме, ще се усъмним и ще почнем да говорим, няма как", каза Павлина Цекова, жител на Ново село.

Очаквано ,позицията на местните кметове е съвсем различна

"Това са лица, които се регистрират не заради гласуването, а защото искат да се приобщят към това, което има в Ново село", каза кметът на общината Георги Стоенелов.

Като причина за местенето от администрацията в Невестино посочиха и 100-процентовото увеличение на данъците в Кюстендил:

"При нас данъците не са увеличавани. Другото, което е, всички тези хора, които са регистрирани, имат връзка с общината. Тоест, те са или закупили сега имоти или имат вече такива", обясни Мая Арсова, секретар на община Невестино.

За да бъде регистрирано едно лице, трябва да бъде спазено изискването за 10 квадратни метра жилищна площ , нотариален акт и платени данъци. Авторите на проучването обаче се питат спазва ли се всичко това и ако не - ще има ли последствия

"Ужасно грозно е това, което се случва - едни хора се местят като стока и всъщност се увеличава КПД-то на хората, които ги местят, тоест, дали това са общинските кметове, дали са на селата... Изключително неприятен феномен", коментира Ива Лазарова - изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда.

Данните сочат, че в 13-те общини с най-голям брой премествания по настоящ адрес, кметовете са разпределени съответно: 5 от БСП, по двама от ГЕРБ и ДПС, трима са били издигнати от иницативни комитети и един е от ВМРО.

Репортери: Ирина Цонева, Станислава Христова, Анжела Каменова - БНР

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков: Щастлив съм, че сме на финал, но още нищо не сме свършили
Александър Везенков: Щастлив съм, че сме на финал, но още нищо не сме свършили
Томас Бах: Мога да ви успокоя, че борбата ще присъства в програмата на Игрите в Париж (Видео)
Томас Бах: Мога да ви успокоя, че борбата ще присъства в програмата на Игрите в Париж (Видео)