НОВИНИ

Без кучета по плажовете на Варна

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 20.05.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Без кучета на варненските плажове. Заповед на Общинския съвет във Варна забранява разхождането на домашни любимци по пясъчната ивица от 15 май до 1 октомври. Същото важи и за територията на учебни, детски, здравни заведения, спортни площадки. Ограничението там е за цялата година.

За разлика от минали години, сега забраната за достъп на домашни любимци до плажа е само за конкретен период - от 15 май до първи октомври, а не е целогодишна.

"Бяха постъпили много сигнали и жалби от граждани, които недоволстват от това, че спокойствието им и плажуването по време на отпуските и летуването им се смущава, най-вече от разхождащи се кучета", мотивира решението Тодор Иванов, зам. кмет по управление на сигурността и контрол на обществения ред.

Натоварени да следят дали забраната се спазва, са служителите на общинска полиция, както и на МВР.

Според собственици на кучета, общинската наредба трябва да бъде променена, за да се даде възможност за достъп до плажа и на домашните любимци.

"Откорвено казано, хората замърсяват много повече….хората, които са на плажа, създават много повече проблеми от едно или две животинчета, които са там на плажа заедно със своите стопани", коментира Тодор Иванов, зам. кмет по управление на сигурността и контрол на обществения ред.

Глобата за собствениците на домашни любимци, които не спазват забраната, е от 100 до 500 лева. При повторно нарушение санкцията е до 1000 лева.

Петко Петков/ Християн Кръстев, Владимир Съмналиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Мирчев: Възможно е Денков да представи друг състав на кабинет с втория мандат
Ивайло Мирчев: Възможно е Денков да представи друг състав на кабинет с втория мандат
Григор Димитров ще се изправи срещу испанец или квалификант в първия си мач в Женева
Григор Димитров ще се изправи срещу испанец или квалификант в първия си мач в Женева