НОВИНИ

Русенският кей ще остане в бетон

bnt avatar logo
от БНТ
07:08, 16.06.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Русенци са неприятно изненадани от бетона на крайбрежната зона, която до 2 месеца трябва да бъде завършена. Оказва се, че не е предвидено кеят да бъде покрит с плочки, а дърветата са много по-малко, отколкото бяха преди това. Няма и голяма сцена, подходяща за оперни или театрални представления. Но русенци все пак са доволни от облагородяването и се надяват градът най-после да се обърне "с лице към Дунава".

Крайбрежната зона на Русе трябва да бъде завършена до края на юли и тук все още е строителна площадка. Но въпреки това, и въпреки дъждовното време, има хора, тръгнали на разходка.

Тъй като проектът се финансира с европейски средства, през следващите 5 години няма да могат да се правят промени.

Пенчо Милков, кмет на Община Русе: Не знам какво предвижда проектът, но не ми харесва да е без дървета. Да, не предвижда, като си го вземем, ще му сложим дървета. И ще си ги поливаме. Защото не е предвидено и капково напояване.

От Общината казаха още, че по проект се предвиждат много цветя по алеите, както и магнолии. Но няма да има голяма сцена за представления на открито, което разбуни духовете в културните среди.

Иван Кюркчиев, директор на Държавна опера – Русе: Аз ходих и видях, че имаше една малка сцена. Тая сцена не става за спектакли, тя е детска сцена. Културата е бизнес. Не само операта, там могат да имат спектакли и театъра, и русенски фолклорни ансамбли.

Русенци обаче са оптимисти, че когато започнат да акостират и кораби с туристи, заработят и заведенията, а цветята разцъфтят, крайбрежната зона ще стане наистина красивото лице на града.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 2% от изследваните пловдивчани имат антитела срещу COVID-19
Около 2% от изследваните пловдивчани имат антитела срещу COVID-19
В село Юпер остават без питейна вода, след като от чешмите потече кал
В село Юпер остават без питейна вода, след като от чешмите потече кал