НОВИНИ

Руската опозиция пред БНТ: Путин уби Навални

руската опозиция бнт путин уби навални
bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 16.02.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Путин уби Навални. Около това мнение се обединиха руски дисиденти и опозиционери, които коментираха пред камерата на БНТ световната новина за смъртта на 47-годишния Алексей Навални. Критикът на Кремъл е починал в наказателната колония северно от Арктическия кръг, където излежаваше дълга присъда, съобщи затворническата администрация.

Не умря, той беше убит - думи на Максим Резник, бивш депутат от местния парламент на Санкт Петербург. Сега сред редиците на опозицията и автор на идеята "По обяд срещу Путин". Форма на протест срещу Кремъл - целта е да се съберат хора пред избирателните секции в деня на президентските избори 17 март, точно в 12.00 ч. Целта е да се покаже кои хора не харесват Путин. На 1 февруари - с нарочен пост в "Телеграм", Алексей Навални подкрепи инициативата.

"Алексей Навални не умря. Той беше убит. Конкретно беше убит от Владимир Путин. Алексей не умря и никога няма да умре! Защото героите не умират. Докато има хора, които ги помнят, хора, които следват пътя им, за които ценностите, за които Алексей жертва живота си, не са просто кухи фрази. А такива в Русия са милиони, уверявам ви. Ако сега Алексей можеше да ни каже нещо, то щеше да бъде - "Не се отчайвайте!", каза Максим Резник , опозиционер.

С коментар за смъртта на Алексей Навални пред камерата на БНТ застана и руската журналистка Марина Овсянникова, която дръзна по време на централните новини на "Первый канал" да се обяви против кремълската инвазия в Украйна преди две години. Според нея няма да има масови протести в Русия, защото в условия на тоталитарен режим са невъзможни.

"Онези малцина смелчаци, които останаха в Русия, ще излизат на улицата. Става въпрос за отделни протести, с плакати, с цветя, съболезнования. Не очаквам никакви масови протести, защото масовите протести днес, в тези условия на един тоталитарен режим, са невъзможни. Навсякъде има полиция. Веднага щом излезеш с плакат на улицата, те вкарват в полицейския участък", каза Овсянникова.

Навални беше подложен на публична екзекуция, Путин е палач. Това заяви пред БНТ Генадий Гудков, руски дисидент и бивш депутат в Държавната Дума. Гудков доскоро живееше в Българя и сега е координатор на връзките на руската опозиция с европейските институции, намира се във Франция.

"В течение на една година умишлено го държаха Навални в условията на изтезания, много жестоки, много тежки изтезания, те искаха да го прекършат, да прекършат духа му, да сломят здравето му, няма такъв организъм, който да издържи една година в карцера. Това е нечовешко изпитание. Това, че Навални се усмихваше, когато имаше възможност, поздравяваше хората, това говори за неговото мъжество, за силната му воля. Но здравето му не издържа", подчерта Генадий Гудков.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назначена е допълнителна експертиза за смъртта на бившия борец Пламен Пенев
Назначена е допълнителна експертиза за смъртта на бившия борец Пламен Пенев
Три финала за България на Световната купа по спортна гимнастика в Кайро
Три финала за България на Световната купа по спортна гимнастика в Кайро