НОВИНИ

Руски опозиционери призоваха Запада да не признава резултатите от президентските избори през март

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:07, 22.02.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
обкръжението путин влиянието вътрешния кремълски кръг
Слушай новината

Представители на руската опозиция призова западните страни да се признават резултатите от президентските избори в Русия през март и да бъдат санкционирани всички съратници на Путин. Те говориха през две комисия в Европейския парламент по повод смъртта на Алексей Навални.

Леонид Волков каза, че най-добрият отговор на западните държави след смъртта на Навални би бил замразяване на активите на съратниците на Путин. Според него Навални още през 2021 година е предоставил списък с най-близките хора на Путин, който съдържа 7000 имена. Голяма част от тях все още не са сред санкционираните от ЕС.

Съпругата на Владимир Кара-Мурза - Евгения заяви, че Навални е бил измъчван три години в затвора преди да бъде убит. Тя каза, че политическите убийства не са нещо ново в Русия. Според нея, в страната в момента има около 700 политически затворници.

“Срещу моя съпруг имаше два опита за убийство и сега е зад решетките, осъден на 25 години затвор заради това, че е опозиция на режима на Путин”, заяви Евгения Кара-Мурза.

Тя призова западните държави да продължат да поддържат, също и финансово, независимите журналисти и граждански организации, които се борят с режима на Путин. Имаме само бегла идея за мащаба на репресиите, които се случват в Русия, допълни тя.

Според бившия руски зам.-министър на енергетиката Владимир Милов, Навални е убит от Путин, защото е бил много популярен сред руснаците. Той смята, че бездействие от страна на Запада след смъртта на Навални ще бъде възприето от Путин като като слабост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на Навални съобщи, че е видяла тялото на сина си (ВИДЕО)
Майката на Навални съобщи, че е видяла тялото на сина си (ВИДЕО)
Росица Денчева продължава на полуфиналите на сингъл на турнир по тенис в Кайро
Росица Денчева продължава на полуфиналите на сингъл на турнир по тенис в Кайро